De sprong van de technosoof

Een kapitaalverhoging van 5 miljoen euro moet Metris meer body geven om te kunnen doorgroeien. Op een beheerste manier, beklemtoont filosoof en CEO Bart Van Coppenolle van het software- en designbedrijf.

B art Van Coppenolle is 31 jaar, filosoof, en medestichter, CEO en grootaandeelhouder van Metris. Dit Leuvense technologiebedrijf maakt software voor kwaliteitscontrole én designontwikkeling, vooral voor de automobielsector, de ruimtevaart en consumentenelektronica. Het bedrijf is sinds vorig jaar winstgevend en de omzet groeit met 100% per jaar. “De flessenhals voor groei is onze eigen organisatie, en niet de markt. Maar we willen beheerst groeien,” zegt Van Coppenolle.

Het jonge bedrijf, opgericht in 1995, haalde zopas 5 miljoen euro kapitaal op bij het Japanse NIF Ventures, Sumitomo Corporation, Fortis, Gimv, KBC, Dexia en het eigen management. De operatie waardeert Metris op 25 miljoen euro. Van Coppenolle heeft samen met medestichter Lieven De Jonge en het personeel nog meer dan 54% van de aandelen in handen.

Aan de KU Leuven combineerde Van Coppenolle zijn studie burgerlijk ingenieur met de filosofie van Kant & co. “Dankzij die filosofische studies onderken ik het belang van het menselijke aspect van de dingen,” zegt Van Coppenolle. Nog tijdens zijn studententijd richtte hij een eigen fotohandel op, en doctoreerde hij.

Van Coppenolle stapte op zijn 24ste in Metris. Het onderzoeksteam van Lieven De Jonge, actief in de kwaliteitscontrole, zag de geldstroom van de Europese Unie opdrogen. Van Coppenolle werd er als de ondernemer bijgehaald. “Ik had dankzij de fotohandel ervaring met businessplannen schrijven.” Drie maand later lag dat plan er, net als een startkapitaal van 150.000 euro. “We hebben dat plan waargemaakt, al vroeg dat meer kapitaal dan gedacht. Dat was voor de technologiecrisis voldoende voorhanden, maar toch vroegen velen zich bij de start van Metris af of het wel correct was om geld te verdienen met onderzoekswerk dat ook door de gemeenschap was gefinancierd. Spin-offs waren zeldzaam.”

D.K. [{ssquf}]

Naam: Bart Van Coppenolle (31) .

Evolutie: Metris verhoogt zijn kapitaal met 5 miljoen euro.

Vrije tijd: sport.

“Filosofie leerde me de menselijke kant van de dingen te onderkennen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content