De sprong naar de Europese top

Geen Trends Gazellen Ambassadeurs in Oost-Vlaanderen zonder Omega Pharma. De verdeler van voorschriftvrije verzorgingsproducten is de provincie echter al lang ontgroeid en maakte vorig jaar op de Europese markt de zoveelste grote sprong voorwaarts.

Ik wil in schoonheid afscheid nemen,” zegt Marc Coucke, CEO van Omega Pharma. Niet dat de stichter van het bedrijf straks de deur van zijn levenswerk achter zich dichttrekt. Marc Coucke zal na de algemene aandeelhoudersvergadering van 2006 wel de functie van chief executive officer neerleggen. Hij wil zich dan uitleven als een fulltime executive voorzitter van de raad van bestuur.

“Als CEO in schoonheid afscheid nemen, dat betekent het neerzetten van sterke resultaten in 2005,” beseft Coucke. De lat ligt op een kasstroom van 150 miljoen euro en 3,5 euro winst per aandeel. Coucke heeft wat recht te zetten. Vorig jaar verzwakte de winstgevendheid en de interne groei. Dat was weliswaar vooral te wijten aan de extra kosten die gepaard gingen met de overnames, maar het vertrouwen van de financiële markten in het bedrijf kreeg een ferme tik.

2005: consolidatie en rentabiliteit

“2005 wordt een jaar van consolidatie en oog voor rentabiliteit. De interne groei bedroeg 6 % in 2004 en dat is het laagste cijfer ooit. We moeten durven eens een jaar niets over te nemen en wat minder uit te geven,” vertelt Coucke. Maar dreigt het bedrijf door die focus op kostenbeheersing zijn imago van groeier niet kwijt te spelen? “We hebben de jongste zeven jaar een enorm parcours afgelegd. Niemand lijkt dat te beseffen. Vooral in 2004 hebben we op strategisch vlak een gigantische sprong voorwaarts gemaakt. We hebben op één jaar gedaan wat we op tien jaar wilden doen en waar een normaal bedrijf een generatie lang de tijd voor neemt.”

Omega Pharma nam in de lente van 2004 voor 135 miljoen euro 60 merknamen over van de Amerikaanse farmagigant Pfizer. In de zomer werd het Zweedse ACO Hud overgenomen, actief in Scandinavië. En Omega Pharma kreeg voet aan wal op de belangrijke Italiaans markt via de overname van Medestea. Om een en ander te betalen, haalde Omaga Pharma 231 miljoen dollar op via een private plaatsing.

Kan het management de grote sprong verteren? De zwakkere resultaten lijken aan te tonen dat er inefficiënties in het bedrijf geslopen zijn. Reageert Coucke: “Elk jaar krijg ik die vraag. Ik stop als CEO om me volledig op de strategische kwesties toe te leggen. De groep is fantastisch opgebouwd, maar als er veel te doen was, zoals vorig jaar, lieten we toch voor een stuk de aandacht voor het operationele verslappen. Ik wil met de nieuwe CEO dat operationele beheer op punt stellen. Alle voorwaarden zijn dan ingevuld om de sprong te maken van 1 naar 2 miljard euro omzet.” Omega Pharma verwacht dit jaar 950 miljoen euro omzet.

2006: opnieuw op het overnamepad

Vanaf 2006 wil Omega Pharma opnieuw op het overnamepad. Coucke: “We zullen dan weer volop meedoen in de consolidatierace die zich de OTC-markt (de markt voor voorschriftvrije geneesmiddelen) zal afspelen. We zijn nu nummer zes en willen een plaats in de topdrie – via interne groei én via overnames. De OTC-markt roert zich. Er denken meer spelers aan avonturen op Europese schaal. Een aantal grote farmabedrijven behandelt zijn OTC-afdelingen ook niet meer stiefmoederlijk en ziet het als een kernactiviteit, omdat de geneesmiddelenmarkt onder druk staat. Is dat slecht nieuws voor ons? Ja, omdat de overnameprijzen mogelijk stijgen. Neen, omdat de markt de OTC-activiteit beter zal waarderen. De kleinere bedrijven zullen ook sneller in de problemen komen.”

Intussen doet het Coucke deugd dat de NV Omega Pharma, die alleen de Belgische activiteiten overkoepelt, opnieuw bij de snelst groeiende bedrijven in Oost-Vlaanderen hoort. “En dat zonder overnames. Dat illustreert onze organische groei op de Belgische markt.”

Rest er nog één Europese markt waar Omega Pharma niet aanwezig is: Oost-Europa. “Die markt stond voor na 2010 op de agenda, maar na het strategische boerenjaar van 2004 is dat plan nu enkele jaren vervroegd.” Daan Killemaes

Daan Killemaes

“We moeten durven eens een jaar niets over te nemen.”

“We moeten durven eens een jaar niets over te nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content