De spin in het biotechweb

Rudi Mariën heeft zijn lijstje van investeringen aangelengd met een belang van ruim 9 procent in het diagnosticabedrijf MDxHealth. Een bewijs te meer dat de voormalige Innogenetics-patron zich helemaal ontpopt heeft tot de spin in het Belgische biotechweb.

Hij wordt weldra 66, maar bij leven en welzijn gaat de goedlachse West-Vlaming nog minstens tot zijn 75ste doodgemoedereerd door. Goed nieuws voor de biotechsector die zo goed als voortdurend om geld verlegen zit. “Maar ik doe het ook voor mezelf”, lacht Mariën. “Ik kon twintig jaar geleden al stoppen als ik wou. Maar ik geloof dat ik langer zal leven als ik dit blijf doen. Zolang mijn gezondheid dat toelaat, doe ik dus voort, want ik ben hieraan verslaafd.”

Toen de chemiegroep Solvay in 2008 Innogenetics kocht, streek ‘meneer Innogenetics’ 37 miljoen euro op voor zijn belang van 18,5 procent in de Gentse biotechpionier. Mariën verkondigde dat geld opnieuw te investeren in de biotechsector en hield woord.

Nu is hij een forse investeerder in beursgenoteerde bedrijven als Devgen, ThromboGenics, Galápagos, Ablynx en in MDxHealth, het vroegere OncoMethylome Sciences. Daarnaast verzamelt hij belangen in niet-genoteerde spelers als ActoGeniX, Biocartis, PharmaNeuroBoost, Eggcentris en Oystershell. Alsof dat niet volstaat, zit hij via het durffonds Quest for Growth onrechtstreeks in het kapitaal van jonge groeibedrijven, en is hij binnengeslopen in het jonge Capricorn Health-tech Fund.

Die onverwacht sterke investeringswoede van Mariën oogstte heel wat bewondering in de biotechsector. “Ik zou willen dat we niet één, maar vijf of zes Rudi Mariëns hadden. Hij is een zegen voor deze sector”, zei Rudy Dekeyser, algemeen directeur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, eerder in Trends. “Ik ken ook niet zo direct mensen die dit als privépersoon doen”, reageert Mariën rustig.

Bovendien heeft hij ook op vraag van zijn vriend Luc Geuten, de topman van de retailholding Mitiska, geïnvesteerd in Vendis Capital. Dat fonds werd opgericht door het voormalige management van Mitiska en kijkt naar investeringen in distributiebedrijven of merkartikelen. “De mensen die dat runnen zijn goede kerels. Ik weet dat ze een grote kans op slagen hebben, dus doe ik mee.”

Naast de centen van Innogenetics heeft Mariën, van opleiding apotheker, ook inkomsten uit vastgoed. Ook al in 2008 verkocht hij zijn wereldwijd actieve klinische labo BARC. Een deel van die inkomsten werd conservatiever belegd.

Investeren doet Mariën ofwel rechtstreeks, ofwel via het familiale investeringsvehikel Biovest (van Biotech Investment) waarin zijn oudste zoon Stefan een steeds actievere rol speelt. Hij neemt vooral de vastgoedactiviteiten onder zijn hoede. “Hij vraagt weleens wanneer ik ga stoppen, en mijn vrouw soms ook. Ze heeft me nu trouwens meegesleurd op vakantie naar Frankrijk (Mariën heeft een buitenverblijf aan de Côte d’Azur, nvdr). En dan bel jij ( lacht).”

Almaar meer

Tot nader order houdt Mariën zijn belangen in portefeuille. “Het probleem is dat er altijd maar bijkomt. Er gaat nooit wat af”, lacht hij. Dat zijn buikgevoel tot nader order goed heeft gewerkt, draagt natuurlijk bij tot het plezier. “Het zal misschien weleens een keer mislopen, maar tot nu toe heb ik toch niet veel mislukkingen gehad”, zegt Mariën, die aangeeft dat hij nog lang niet uitgeïnvesteerd is.

Mariën volgt zijn investeringen wel graag actief op. “Ik wil het management kennen en ik wil het mee beleven. Daarom aanvaard ik in principe alleen iets waarin ik een substantieel belang heb, zodat je een beetje meestuurt en meedenkt.” Daarom ook mikt hij vooral op dossiers in ons land. De VS, het mekka van de biotech, laat hij links liggen.

Hoewel de investeringsdrang naar eigen zeggen zeer groot is, houdt Mariën zich liever wat verwijderd van start-ups. “Ik krijg wekelijks mensen op mijn bureau met de vraag om naar hun dossier te kijken. Dat is het gevolg van artikels die jij schrijft. Voor hen is er blijkbaar maar één adres. ( lacht)”

Door Bert Lauwers, illustratie Daan Rosseels

“Zolang mijn gezondheid dat toelaat, doe ik voort, want ik ben hieraan verslaafd”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content