De spanning stijgt

STEVE STRICKER Het Amerikaanse team is belust op revanche. © PGA of America

Het aftellen is begonnen. Er zijn nog iets meer dan honderd dagen te gaan voor de afslag van de Ryder Cup, de grote confrontatie tussen Europa en de Verenigde Staten. Beide kapiteins denken al na over de samenstelling van hun team. De Amerikanen, die vier van de laatste vijf edities verloren, zijn belust op revanche. Zij willen de thuiswedstrijd absoluut winnen, op 27 september in Whistling Straits, Wisconsin.

Het selectiesysteem is verschillend voor de twee teams. In Amerika zijn de beste zes spelers in een speciale ranking, gebaseerd op de prestaties in de jaren 2019, 2020 en 2021, automatisch geselecteerd. Op dit moment zijn dat Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Justin Thomas, Brooks Koepka, Collin Morikawa en Xander Schauffele. Een week voor het begin van het toernooi voegt kapitein Steve Stricker nog eens zes spelers toe aan de selectie. Mogelijke kandidaten voor die plaatsjes zijn Patrick Reed, Tony Finau, Jordan Spieth, Patrick Cantlay, Daniel Berger en misschien zelfs Phil Mickelson. Mocht dat inderdaad het Amerikaanse team worden, dan zouden daar niet minder dan acht winnaars van een major bij zitten. Tiger Woods is na zijn auto-ongeval niet inzetbaar, maar er wordt gefluisterd dat zijn vriend Stricker hem de functie van assistent zou kunnen geven.

In Europa selecteert kapitein Padraig Harrington automatisch de beste vier spelers van de speciale ranking, plus de beste vijf op de wereldranglijst. Voorlopig zijn Jon Rahm, Tommy Fleetwood, Tyrell Hatton, Rory McIlroy, Viktor Hovland, Paul Casey, Lee Westwood, Matthew Fitzpatrick en Victor Perez dus van de partij. De laatste drie plaatsjes zijn zogenoemde wildcards, die de kapitein gewoon kan kiezen. Logische kandidaten daarvoor zijn Justin Rose, Robert Macintyre, Sergio Garcia, Shane Lowry en Danny Willett. Het Europese team ziet er ook degelijk uit, maar zonder wildcards zou er maar één voormalige grandslamwinnaar van de partij zijn: Rory McIlroy.

Maar in de Ryder Cup zijn hiërarchie en cv’s doorgaans minder belangrijk dan het emotionele aspect. Golf is een individuele sport, zodat het voor sommige spelers moeilijk is om plots als team te gaan spelen. Vooral de Amerikanen hadden daar in de recentste edities last van: ze slaagden er niet in hun onderlinge rivaliteit te vergeten, terwijl de Europeanen traditiegetrouw als een hecht blok aan de afslag komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content