De sobere luxe van Onno

Eva Maldoy is een van die juwelenontwerpsters die zo opgaan in hun passie dat ze er de distributie en de promotie van hun creaties bij zouden vergeten. Niet verwonderlijk dus dat de Onno-lijn nog best betaalbaar is.

Een oud, gerestaureerd gebouw recht tegenover het pittoreske begijnhof van Lier. Een overvloed aan licht, enorme tafels en een batterij computers overheersen de ruimte binnenin. Is dit het atelier van een binnenhuisarchitect? Ja, hoewel… Eva Maldoy (32) gebruikt deze ruimte in de eerste plaats als ontwerpstudio en showroom voor haar juwelen.

Maldoy maakt deel uit van de nieuwe lichting juwelenontwerpers die zo typisch zijn voor ons landje. Voorlopig is ze nog niet zo bekend als Christa Reniers, Nadine Wijnants, Nico Taeymans, Annick Tapernoux of Wouters & Hendrix, maar toch worden haar creaties al ten zeerste op prijs gesteld door een cliëntèle die goede smaak met discretie combineert. Eva Maldoy zou namen kunnen noemen…

Van 47,5 tot 300 euro

De binnenhuisarchitect Maldoy volgde een opleiding Edelsmeden aan de befaamde Antwerpse Academie. Ze houdt zich nog maar vier jaar voor eigen rekening met edelsmeedkunst bezig – daarvoor werkte ze een tijdje voor Wouters & Hendrix – en brengt onder de naam Onno twee keer per jaar een collectie zilveren juwelen uit voor een ruim publiek. De artieste haalt haar inspiratie vooral uit boeken en schilderijen. Een van haar favorieten in de hedendaagse juwelenkunst is de Japanner Yasuki Hiramatsu, een universiteitsprofessor-kunstenaar die momenteel over de hele wereld tentoonstelt.

Eenvoud en soberheid overheersen de Onno-juwelencollectie: bolletjes passen bij bolletjes, knopjes bij knopjes, lijntjes bij lijntjes. De showroom van Eva Maldoy vormt overigens een weerspiegeling van die collectie. Zelfs de naam van de serieproducten neemt een geometrische vorm aan: O voor de bolletjes en knopjes, N voor de lijnen. En elke creatie past onder een gemeenschappelijke noemer: die van tijdloosheid.

Eva Maldoy heeft een voorkeur voor zilver. “Het is een tof materiaal en ik vind het ook mooier dan goud. En bovendien betaalbaar.” Maar als klanten dat wensen, kunnen ze een juweel wél in een andere grondstof – zoals goud – laten maken. De bestseller op dit ogenblik is een model dat de Gaudi-ring wordt genoemd, verwijzend naar de architect van het Spaanse modernismo. Verkoopprijs: 122,75 euro. De prijzen van de juwelen uit de Onno-collectie variëren van 47,5 (oorringen) tot 300 euro (armband). De leeftijd van de klanten schommelt tussen 25 en 55 jaar.

Eva Maldoy houdt ervan om uit te leggen hoe ze creëert – “rechtstreeks op de materie, de tekenplank laat ik al geruime tijd voor wat ze is” – en hoe ze haar unieke of in serie vervaardigde voorwerpen ‘fabriceert’. Het modelleren, smelten, gieten en afwerken van zelfs het meest eenvoudige juweel vergt minstens veertien uur werk. En daarin is uiteraard de ontwerptijd niet inbegrepen.

“In tegenstelling tot de binnenhuis- inrichting, waar diverse vaklui de creatie van de architect realiseren, vereist het juweliersvak – tenminste zoals ik het bedrijf – persoonlijke betrokkenheid vanaf de ontwerpfase tot de afwerking,” zegt Maldoy. De hele productie komt dan ook uit het atelier in Lier.

Voor de heren

Tot nog toe heeft Eva Maldoy – in serie of als unieke stukken – zo’n 500 modellen van halssnoeren, armbanden, ringen en oorringen ontworpen. Een deel van de collectie is geschikt voor zowel vrouwen als mannen. Zo heeft Eva Maldoy een vijftiental ringen ontworpen die vooral bij heren in de smaak vallen. “Mannen zijn blijkbaar op zoek naar sobere ringen en die kunnen ze bij ons vinden. De reacties zijn heel positief.”

Onder de naam Onno brengt Eva Maldoy twee keer per jaar een betaalbare juwelen-collectie uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content