DE SNELSTE WEG ?

“Wet van Metcalfe”.

Eén van de uitvinders van computernetwerken, Bob Metcalfe, voorspelde vorige lente dat de groei van het Internet in 1996 zou stagneren. En om dit als het ware te bewijzen : een paar maand later lagen de twee grootste Amerikaanse Internet-toegangsleveranciers America Online en Netcom elk voor één dag plat 6 miljoen abonnees werden van de rest van de wereld afgesneden. Wijsneuzen zagen hierin een voorteken van nog grotere tegenspoed.

Zij die het Internet draaiende houden, staan er anders tegenover. De meeste studies tonen dat het Internet steeds sneller wordt. Lokale fouten zijn wel onvermijdelijk, maar het Net bleek totnogtoe verrassend veerkrachtig.

Sceptici menen dan weer dat die situatie niet kan blijven duren. Niet alleen is er jaarlijks een verdubbeling van het aantal gebruikers dat nu al wordt geschat op 40 tot 50 miljoen wereldwijd maar omdat er steeds meer bits-opslorpende beelden en geluid worden gebruikt, verhoogt het verkeer per gebruiker explosief.

Dat veroorzaakt geen wachttijden langs de snelwegen van het Internet zelf, maar aan de “afritten” waar de routers gegevens direct naar de eindbestemming leiden. Op die kwetsbare punten zijn twee wetten van toepassing : één van Bob Metcalfe himself, en één van de microchip-goeroe Gordon Moore ( Intel).

De “wet van Metcalfe” zegt dat de waarde van een netwerk toeneemt met het kwadraat van de gebruikers ervan. Dit betekent dat iedere nieuwe gebruiker meer verkeer toevoegt dan de vorige gebruiker. Want hoe meer mensen er zijn op het netwerk, des te meer wordt het gebruikt als communicatiekanaal.

De “wet van Moore” stelt dat de snelheid van een computerchip om de 18 maanden verdubbelt, en routers zijn niet meer dan gespecialiseerde computers. Aangezien het verkeer op het Internet drie keer sneller groeit, ziet de toekomst er niet rooskleurig uit.

Hoe kunnen de routers blijven bijbenen ? Op 3 manieren. De eerste is door de last te verdelen : netwerkbeheerders kunnen het aantal routers en knooppunten verhogen. De snelweg krijgt er dan als het ware een rijvak bij, in plaats van de maximumsnelheid te verhogen. Een tweede manier is de taak te vereenvoudigen : ieder gegevenspakketje zou een korte postcode meekrijgen in plaats van een volledig adres. En tenslotte zullen de routers van morgen een onderscheid kunnen maken tussen soorten gegevens waardoor video op de snelste rijvakken wordt geleid en e-mail langs de tragere.

Maar wat er ook van zij, de aarde telt slechts een eindig aantal mensen : de drang om te surfen zal dus mettertijd eveneens verbleken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content