De sneeuw van weleer

De nostalgie naar het Oostenrijk van weleer ligt aan de basis van een van de mooiste brokjes fake in de Alpen, Almdorf Seinerzeit.

Tot 1995 graasden er alleen maar dieren in Almdorf Seinerzeit, een deel van de Fellacheralm in het beschermde Karinthische natuurpark Nockberg. Toen kwam de lokale seriële ondernemer Karl Steiner op de proppen. Zijn bedrijf bootste op dit stuk wei van anderhalve hectare perfect een boerendorpje na van zestien almhutten, vier jachthuizen en drie chalets. Twintig jaar later is Seinerzeit uitgegroeid tot een voorbeeld van innovatie in het toerisme. In binnen- en buitenland is het initiatief overladen met prijzen.

Seinerzeit is een tot in de kleinste puntjes doordacht hotel, waar de gasten aparte en met oude technieken opgetrokken houten chalets betrekken. Het comfort en de luxe zijn tot het uiterste doorgedreven en gepersonaliseerd. Een superprofessionele service moet de gasten aanzetten om volop van de eenvoud te genieten. Dat is de paradox van Almdorf Seinerzeit — een paradox die deskundig wordt geleid door Werner Müller, een jonge hotelmanager die zijn sporen verdiende bij de hotelketen Kempinski in Sankt Moritz en Dubai. “Geld speelt voor de meeste van onze gasten geen rol”, zegt hij. “Ze zijn bereid veel geld neer te tellen om hier een week volledig te komen ontstressen.”

Ontbijtbutler

Iets voor achten stapt een butler — keurig in het pak gestoken — door de sneeuw en brengt het ontbijt in de hutten. Wie gaat skiën, komt een skibutler tegen. “We zijn het enige skigebied in de wereld waar zoiets bestaat”, zegt Emar, een van de skibutlers. “Wij begeleiden skiërs, we tonen hen de weg, geven hen te drinken, dragen hun ski’s, vertellen over het skigebied en helpen bij de huur van ski’s.” De toeristische dienst van de Turracher Höhe wil de titel van ‘skibutler’ zelfs internationaal laten beschermen.

Zijn collega sjeest met een sneeuwscooter langs de skipistes. Aan kinderen bezorgt ze lolly’s (met het opschrift ‘Ich geniesse, also bin ich hier‘) of druivensuiker. Aan de ouders geeft ze een glas prosecco. Wie het skigebied te klein vindt, moet zich geen zorgen maken: de bezoeker krijgt een Topski Kärnten-skipas, die toegang geeft tot meer dan zeshonderd kilometer pistes. Op enkele kilometers van Seinerzeit ligt Bad-Kleinkirchheim, het topgebied van oostelijk Oostenrijk.

Kleinste restaurant

Voor het avondmaal heeft de gast van Seinerzeit enkele opties. Wie zich helemaal in de romantiek van een ouderwetse berghut wil onderdompelen, laat het diner in zijn privéhut serveren, bij kaarslicht, een knetterende haard en klassieke muziek. De spectaculairste optie is de Holzknechthütte, het kleinste restaurant ter wereld. Het is een hutje van drie bij drie meter, met plaats voor twee tot vier mensen en één chef: Horst, de broer van de oprichter. Op een open vuur werkt hij gastronomische bereidingen af. Door een groot venster hebben de gasten zicht op de Karinthische Alpen. Indertijd waren dat soort hutjes bedoeld voor de woudarbeiders, die er tijdens de week logeerden en aten. Er is ook een gewoon restaurant. Steiner biedt zijn gasten een combinatie van Frans-mediterraanse mo-derne keuken, zonder de lokale culinaire tradities te vergeten.

www.almdorf.com

www.turracherhoehe.at

AART DE ZITTER, FOTOGRAFIE THOMAS DE BOEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content