DE SLIMME CONTACTLENS

Het Amerikaanse internetbedrijf Google werkt samen met Alcon, de oogzorgdivisie van de Zwitserse farmareus Novartis, aan de ontwikkeling van de slimme contactlens.

Dunner dan een haartje

De chip en de sensor van de lens zijn een speldenkop groot en de antenne is dunner dan een menselijk haar. Het energieverbruik is minimaal. Alles zit ingewerkt tussen de twee lagen van een lens. Via een minuscuul gaatje in de laag die zich op het oog bevindt, komt het traanvocht tot bij de sensor. “Een traan kan ons, net als een druppel bloed, veel leren over wat er aan de binnenkant van het menselijk lichaam gebeurt. Beide bevatten bijvoorbeeld glucose”, zegt Babak Parviz, een van de bezielers van het project bij Google. De lens zou de suikerspiegel in het lichaam kunnen meten en diabetici zo de klassieke vingerprik besparen. Ze zou ook verziendheid kunnen corrigeren en hoop bieden aan mensen die aan glaucoom lijden, een aantasting van de optische zenuw.

Sciencefiction

Ergens in de baai van San Francisco verschuilt zich het wat bizarre onderzoekslab Google X. Google investeert er in projecten die zo uit een sciencefictionfilm lijken te komen, zoals de veelbesproken zelfrijdende auto’s. De Californische internetgigant bereidt er zich ook voor op de wedloop om de gezondheidszorg van morgen. Google stelt zijn kennis over miniaturisatie, zijn hoogtechnologische ambities en de nodige middelen beschikbaar, Alcon reikt zijn medische kennis, marktkennis en kennis van de regelgeving aan.

Veiligheid

Alcon sponsort de klinische tests en bewaart de gegevens. Als de lenzen over enkele jaren op de markt komen, waar zullen al die gegevens dan worden bewaard? En zal dat blijvend gebeuren? Zal een verzekeraar ze kunnen inkijken? Hoe zullen ze worden beschermd tegen technische defecten en pogingen tot hacking? De vragen zijn misschien voorbarig, maar hoogst relevant. Google liet alvast weten dat het niet de intentie heeft om de gegevens op zijn servers te bewaren. In principe zullen ze dus op een mobiel toestel belanden en via een applicatie kunnen worden bekeken. Aangezien Google niet noodzakelijk verantwoordelijk is voor die applicaties, zal elke schakel van de ketting een optimale veiligheid moeten kunnen garanderen.

Gegevens verzamelen

Het oog is een venster op de wereld én op het lichaam. De slimme contactlens zal op beide gebieden een ruimer zicht bieden. Wat de wereld betreft, zullen lensdragers toegang krijgen tot augmented reality, die ze meteen kunnen delen. “Vandaag sprokkelen we informatie bijeen via diverse kanalen: een horloge, een telefoon, een televisie. Over niet zo lange tijd kan al die informatie worden georganiseerd en getoond op een gepersonaliseerd scherm, dat rechtstreeks in verbinding staat met ons oog”, legt Parviz uit. Wat het lichaam betreft, kan de lens permanent gegevens verzamelen, zonder dat er een pijnlijke naald aan te pas komt.

Kernactiviteit

Novartis en Google bewijzen hiermee dat ze het lichaam almaar beter willen doorgronden om ziektes te voorkomen in plaats van ze te moeten genezen. Dat blijkt ook uit het jongste project van Google X: Baseline, of de cartografie van een perfect gezond lichaam. Via hulpmiddelen zoals een slimme lens hoopt het bedrijf de biologische indicatoren van een goede gezondheid te kunnen oplijsten. Hoe? Door bij een grote groep vrijwilligers een massa gegevens te verzamelen. De analyse van die omvangrijke informatie staat centraal in de nieuwe gezondheidsbenadering. Google is lang niet de enige die investeert in het raakvlak tussen geneeskunde en gegevensanalyse. Zijn grote troef is zijn kernactiviteit als zoekmotor, die een grote hoeveelheid informatie kan verzamelen en organiseren. Misschien wordt dat wel de grootste innovatie van Google: zijn monopolie op de kennis van de mens en zijn omgeving.

SIBYLLE GREINDL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content