DE RIJZENDE BELG

Vijf Japanners in 1987, vandaag nog amper één. In het hoofdkantoor van de nv Panasonic Belgium werkt nog slechts één persoon uit het land van de Rijzende Zon, alle anderen zijn Belg. En sinds april is zelfs de algemeen directeur een man van hier. “Ongewoon, maar niet onverwacht,” zegt de nieuwe directeur Ivo De Backer. “Sinds acht jaar wil het moederbedrijf Matsushita Electric Japan het management in de filialen in toenemende mate toevertrouwen aan lokale mensen. In drie Europese landen, naast België ook Duitsland en Oostenrijk, komen de zaakvoerders nu uit eigen streek.”

Ivo De Backer (47 j., gehuwd, twee kinderen) kent het Panasonic-huis. In 1987 startte hij er als hoofdboekhouder. De man had er toen al twaalf jaar opzitten bij het kantoor voor bedrijfsrevisoren Tinnemans, de voorloper van het huidige Deloitte & Touche. “Een enorme ervaring, ik heb er alle aspecten van het bedrijfsleven leren kennen. Bovendien werkten we vooral met Japanse ondernemingen. In de jaren zeventig waren die in Europa nog onbekend. Bij hún manier van zakendoen, is vertrouwen essentieel. Een Japanner beslist niet snel, hij denkt twee keer na. Hij bouwt aan een relatie op lange termijn met mensen.”

Ook Ivo De Backer bouwt aan een carrière op lange termijn bij Panasonic Belgium. Hij begint als hoofdboekhouder, wordt financieel manager, in 1993 financieel en administratief directeur. In 1999 volgt de bekroning: algemeen directeur. “Dit is een uiting van respect, van vertrouwen. Ik denk niet zozeer aan mijn eigen persoon, want ik ben een teamspeler.”

Een team van 120 werknemers dat blijkbaar goed scoort. De omzet van Panasonic Belgium klom van 2,9 miljard in 1995, naar 5,2 miljard in 1998. “We groeien in al onze marktsegmenten. Maar vooral de opkomst van de GSM heeft sterk bijgedragen. We hebben een marktaandeel van 20% in België.” Die markt wordt traditioneel bewerkt via een hechte relatie met 400 zelfstandige verdelers in België en Luxemburg. Ook de nieuwere benadering via business-to-business groeit aardig.

Wegens zijn nieuwe functie heeft Ivo De Backer nog minder vrije tijd. Toch blijven er uren om te lezen en te sporten. Vroeger was dat voetbal, nu wielrennen: op zondagmorgen maalt hij 50 tot 80 kilometer af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content