De resultaten in een notendop

Eind vorige week was het resultatenseizoen in Brussel halfweg. Een ideaal moment om een tussentijdse balans op te maken. Van de Bel-20-aandelen moeten trouwens alleen Fortis, Delhaize en Omega Pharma hun jaarcijfers nog publiceren.

We stellen vast dat de trend tot nu toe eerder positief is, aangezien meer dan een derde van de resultaten beter dan verwacht was en de managers over het algemeen meer vertrouwen aan de dag leggen voor 2010. Het valt op dat de cijfers voor het vierde kwartaal (of voor het tweede halfjaar voor bedrijven die maar om de zes maanden hun cijfers bekendmaken) vooral de trends van de lente en de zomer van 2009 bevestigden. Bedrijven als Bekaert, Lotus, Sipef en Van De Velde, die eerder op het jaar al goede cijfers lieten optekenen, bevestigden hun goede conditie (of hun herstel) met hun jaarresultaten. Andere echter, zoals Barco, Punch International en Option, die al een aantal kwartalen op rij teleurstelden, kwamen er ook nu niet bovenop. Er waren wel een aantal uitzonderingen op de regel, zoals KBC, dat deze keer met tegenvallende resultaten kwam, en Umicore, dat het in het tweede halfjaar van 2009 heel wat beter deed dan wat de (conservatieve) verwachtingen vooropstelden.

Op sectorniveau valt het vertrouwen op dat de meeste vastgoedbedrijven in hun verwachtingen tentoonspreiden. Die ondernemingen konden hun dividend immers behouden of zelfs optrekken, ondanks het feit dat de resultaten aangetast waren door afschrijvingen. Ook al zijn de bevaks niet euforisch wat dit jaar betreft, ze verwachten in elk geval wel een verbetering, met name op het vlak van de bezettingsgraad. Die is vorig jaar bij heel wat bevaks, zoals Warehouses De Pauw en Intervest Offices, sterk gedaald. Cofinimmo en Aedifica zijn er echter in geslaagd de impact van de economische crisis te beperken dankzij hun activiteiten in rusthuizen.

De twee bankaandelen van de Brusselse beurs maakten teleurstellende cijfers bekend, maar hun vooruitzichten waren geruststellend. KBC en Dexia lieten immers weten dat ze met hun herstructureringsplan verder stonden dan gepland.

De industriële aandelen lieten over het algemeen de meeste verrassingen optekenen, maar binnen de industrie vinden we ook de bedrijven die het ergst geleden hebben onder de crisis, zoals IPTE, dat zijn belangrijkste divisie moest afstoten en een grote converteerbare lening zal uitgeven. Andere voorbeelden zijn Option en Punch International, die in 2009 zware verliezen leden en tot een aanzienlijke kapitaalverhoging moesten overgaan. De aangename verrassingen vonden we onder andere bij aan grondstoffen en energie gelieerde aandelen, zoals Umicore, Nyrstar en Sipef. Bedrijven zoals Bekaert en Lotus, die al jaren aan een doelgerichte strategie werken, werden ook beloond voor respectievelijk de aanwezigheid in de opkomende landen en de gewaardeerde producten die hogere marges opleveren. Ten slotte konden ook heel wat industriële ondernemingen profiteren van het economische herstel en betere resultaten laten optekenen, zoals Recticel, Agfa-Gevaert en Melexis.

De bedrijven in de audiovisuele sector, Barco en EVS, konden niet overtuigen. We verwachten de cijfers van Alfacam volgende week nog.

Bij de telecomwaarden liet alleen Mobistar iets minder schitterende resultaten optekenen, in tegenstelling tot Belgacom en vooral Telenet.

Samengevat kunnen we stellen dat uit de tot nu toe gepubliceerde resultaten duidelijk blijkt dat het herstel op gang komt, maar de meest kwetsbare bedrijven en die ondernemingen die actief zijn in de moeilijkere marktsegmenten (of die aan het einde van de cyclus zitten), blijven het moeilijk hebben. Het is erg waarschijnlijk dat die trend in het tweede luik van het Belgische resultatenseizoen bevestigd wordt. Dit jaar zou echter weleens een keerpunt kunnen betekenen wat de verwachtingen betreft, die overal opgetrokken worden. (C)

Door Cédric Boitte

2010 zou weleens een keerpunt kunnen zijn wat de verwachtingen betreft, die overal opgetrokken worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content