“De rem is vaak mentaal”

Yvan Morel de Westgaver weet dat hij in een ‘people business’ zit. Eigenaardig genoeg heeft hij daarover veel bij de para’s geleerd.

Er zijn betere tijden geweest om gedelegeerd bestuurder te worden bij informaticagroep EDS. Vorige week deed een winstwaarschuwing de beurskapitalisatie op één dag met 46% krimpen. Maar de nieuwe managing director voor de Benelux, Yvan Morel de Westgaver (42), is een onverbeterlijke optimist. “Mijn grote fout,” grinnikt hij. En hij voorspelt: “Wij zullen op drie jaar onze omzet en winst verdubbelen.”

Hij voelt zich “zeer sereen” bij die prognose. En met reden. EDS is in de laatste rechte lijn voor een uitbestedingscontract met de wholesale banking-afdeling van ABN Amro, een deal waaraan anderhalf jaar is gewerkt en die navolging kan krijgen in de banksector. Als het contract doorgaat is EDS Benelux in één klap 1000 werknemers sterker, een groei met een derde op een moment dat concurrenten mensen afdanken.

Vijftien jaar van zijn carrière heeft hij bij EDS gewerkt, eerst in de VS, daarna in Europa. “Acht keer ben ik verhuisd, tot ik vond dat er een ander evenwicht moest komen tussen werk en privé,” zegt hij. Bijna al die tijd had hij operationele financiële functies. “Ik heb geleerd om zakelijke voordelen in financiële ratio’s te vertalen. Dat is een plus,” zegt hij.

Yvan Morel – gehuwd, drie kinderen – komt uit een diepchristelijke familie in (oorspronkelijk) het Gentse met verreikende relaties. Zijn ouders behoren tot de charismatische beweging. Grootvader Gérald Morel trouwde een Cardon de Lichtbuer. “Eigenlijk lag mijn carrièrepad in de vastgoedwereld,” zegt Yvan Morel. “Maar een aantal elementen maakten dat ik besloot: een fils à papa wil ik niet worden.”

Hoewel hij als oudste van zeven kinderen geen legerdienst hoefde te doen, werd hij reserveofficier bij de para’s. “Ik deed het om mijn vrouw te bewijzen dat ik goed genoeg was voor haar. Daarna zijn we getrouwd en voor drie jaar naar de States getrokken. Daar heb ik EDS leren kennen,” zegt hij. Van bij de para’s heeft hij onthouden: “Ieder van ons kan veel meer dan hij denkt. De rem is vaak mentaal.”

B.L. [{ssquf}]

Naam: Yvan Morel de Westgaver (42).

Wordt: gedelegeerd bestuurder van EDS Benelux.

Vrije tijd: golfen.

Als het uitbestedingscontract met ABN Amro doorgaat, is EDS Benelux in één klap 1000 werknemers sterker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content