De reizende manager (en als we nu eens met de rugzak gaan?)

Vroeger staken managers elkaar de loef af met reizen naar het meest exclusieve hotel. Nu snoeven ze ook over de tochten met de rugzak. We zochten solide reisgidsen die alle mogelijkheden aanwijzen.

Visa wordt overal geaccepteerd, American Express niet altijd. Neen, deze rubriek wordt niet gesponsord door een creditcardmaatschappij, we citeren uit het leerzame Hoe word ik wereldreiziger? (Lannoo, 246 blz., 14,95 euro), een handboek voor reizigers die niet bang zijn van avontuur. Nu de energized manager (zie hiernaast) moet scoren met extreme activiteiten, kan een reisje als backpacker er wel bij. Erwin de Zeeuw en Marieke Veenstra gunnen ons in het handboek zelfs een uitgebreide blik in hun uitrusting. Het Nederlandse paar zwierf ruim twintig maanden over de wereldbol en leefde uit de rugzak. Neen, de energieke manager hoeft nog niet te wanhopen. Zo extreem hoeft het niet altijd. Deze gids van Marcel Gansevoort geeft tips voor de meest diverse reizen én brengt allerhande getuigenissen. Vergeet alvast de nepportefeuille niet.

Waar wilt u naartoe? Een goed jaar geleden stelden we de gids 1000 plekken die je écht gezien moet hebben (Lannoo, 951 blz., 19,95 euro) voor. Er verscheen al een geactualiseerde editie. Of u kunt kiezen uit 100 fascinerende wereldwonderen (Veltman, 240 blz., 24,50 euro). Om u te verlekkeren: het Alhambra, de Taj Mahal en de Victoriawatervallen.

Rugzak of vijfsterrenhotel? De volgende gidsen wijzen de weg naar zowel de jeugdherberg als de Ritz. De mooiste en nog groots in de informatie ook zijn beslist de Capitool Reisgidsen. In die reeks verscheen onlangs USA (Van Reemst, 800 blz., 35,90 euro). Altijd een moeilijke zaak, zo’n gids over zo’n immens gebied, maar deze Capitool brengt het er puik vanaf, van geschiedenis en cultuur tot natuur en horeca toe. Nog een sterk merk dat zijn reputatie steevast eer aandoet: National Geographic Reisgids. Een vrij gelijkaardig opzet als Capitool, zij het een tikkeltje goedkoper uitgegeven. Bij de nieuwe oogst in Nederlandse vertaling valt zeker Provence & de Côte d’Azur (National Geographic, 240 blz., 19,95 euro) op.

Wat klassieker en meer verhalend is Dominicus. Het vergt geregeld wat meer zoekwerk, maar ook hier vindt u zowel culturele weetjes als praktische info. Een prima werk uit die serie: Noordoost-Frankrijk (Gottmer/Becht, 272 blz., 21,50 euro). Dirk Musschoot schreef Mijn reisgids – Noord-Engeland (Lannoo, 240 blz., 14,95 euro) rond zijn 99 favoriete plekken in de regio. Ook met dit patroon ontstaat een verrassend volledig beeld van de streek (interessante adressen incluis). Als leestip om de achtergrond van het land te leren kennen: Engeland wonderland (Davidsfonds, 164 blz., 15,95 euro). Raoul van Caenegem analyseert de cruciale feiten uit het verleden en heden van Engeland.

Of kiest u voor no nonsense? De serie Wat & Hoe reisgids wijst de weg naar de bezienswaardigheden, geeft kaarten en toont de horeca. Een degelijk voorbeeld: Kroatië (Kosmos, 208 blz., 13,50 euro). Goede reis!

Luc De Decker

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content