DE REISGIDS

Twaalf jaar lang kreeg hij zelf onleesbare persberichten, doorspartelde oersaaie persconferenties, beleefde slecht georganiseerde persreizen. “Zelden weet de reisindustrie wat journalisten echt nodig hebben. België heeft geen enkel communicatiebureau dat zich specifiek toelegt op de reisindustrie. De bestaande public-relationsbureaus hebben accounts met grote bedrijven maar kennen de eisen niet van de reissector.”

Daarom startte Toni Coppers op 1 september met de éénmanszaak Coppers Consulting. Het bedrijf wil als extern bureau de mediarelaties voor de reisindustrie in België verzorgen. De sectoren zijn onder meer luchtvaartmaatschappijen, hotelgroepen, vakantiemakers, diensten voor toerisme of internationale organisaties. “Ik wil één valabele klant per sector, om onderlinge concurrentie te mijden.” Het klantenbestand van het kersverse bedrijf oogt al mooi: Hoverspeed, Sunsnacks-Pegase, United Airlines, de cruisemaatschappij Cunard. “De tendens tot outsourcing van de communicatie en de public relations voor de reisindustrie bestaat al langer in het buitenland. Kleine, soepele bedrijfjes spelen sneller in op vragen van de media dan de eigen persverantwoordelijken.”

De 38-jarige Toni Coppers weet alvast van wanten. De regent Nederlands-geschiedenis uit Tienen stond in 1983 zes maanden voor de schoolbanken. Maar hield het als onderwijzer dan voor bekeken en startte als freelancer bij de VRT. Na een ommetje als omroeper, werd hij in 1987 producer van alle reisprogramma’s op voornamelijk Radio 1. Lopend Vuur werd het bekendste programma, ook Radio Donna werd van reisinformatie voorzien. “In die twaalf jaar heb ik zeer goede banden met de reisindustrie uitgebouwd. Uit noodzaak, want de radio is voor de reisindustrie niet prioritair. Het is een vluchtig medium en de VRT blijft internationaal gezien een kleine zender.”

Via een loopbaanonderbreking geeft Toni Coppers een nieuwe wending aan zijn carrière. Of de gehuwde vader van twee dochters uit Goetsenhoven nog tijd zal hebben voor zijn geliefde hobby,lezen, is een andere vraag. Vooral middeleeuwse geschiedenis staat vooraan op de boekenplank. Toch zal Toni Coppers wel een gaatje in de agenda vinden. “Ik ben een absolute boekenfanaat, ik koester boeken. Ik kan me niet indenken dat ik een dag niet zou lezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content