DE RECONQUISTA

Sylma uit Lovendegem herbebost de Spaanse hoogvlakten en het Baskenland.

In boomkwekerij Sylma in Lovendegem worden op een oppervlakte van 2,5 hektaren zes miljoen planten gekweekt. Bij een volwassen groei goed voor vier keer het Zoniënwoud. Grote tot reusachtige oppervlakten dus, maar dat is ook het objektief van Sylma. Dé specialiteit van het huis is de snelle groei van kurk- en steeneik. “Een bestelling voor een bosoppervlakte van één hektare is voor ons een kleine bestelling,” weet zaakvoerder Christof Van Hulle. “Per vrachtwagen vertrekken honderdduizenden plantjes, het gaat om honderden hektaren. Overheid en boomkwekerijen maken 70 % van ons klantenbestand. Daarnaast zijn er partikulieren-grootgrondbezitters. In België verkopen we bijna niets. Spanje levert 90 % van de klanten, Italië en Portugal bewerken we sinds vorig jaar.”

Want in het Spaanse Baskenland en op de hoogvlaktes rond Madrid staan miljoenen kurk- en steeneiken, die ontwikkeld werden bij het Lovendegemse Sylma. Beide boomsoorten zijn vuurbestendiger dan de vroeger vaak gebruikte pinussoorten. De nog jonge Christof Van Hulle pompte vier jaar geleden 70 miljoen in het bedrijf. Daarbij stond vooral een snelle plantgroei en uitschakeling van de arbeidskost voorop. Het bedrijf heeft slechts drie werknemers en kweekt zes miljoen plantjes per jaar. In Spanje maken gelijkaardige bedrijfjes met 40 werknemers amper 400.000 plantjes per jaar.

Het vullen van de potjes met aarde en het zaaien gebeuren automatisch. Bovendien is vorm en funktie van het speciaal ontworpen potje gepatenteerd. Het potje voorkomt spiraalvorming, de wortels gaan recht naar beneden. Het doet de planten tweemaal sneller groeien dan een gewone plant. “Het is bovendien een effektief middel tegen de droogte. De wortels spreiden niet uit, maar gaan recht naar het bodemwater. Het maakt de boom steviger.” De kinderziekten van de nieuwe teeltmetode zijn voorbij. “Het eerste jaar bedroeg de opbrengst amper een kwart. Vandaag halen we een rendement van 80 %. Wat zeer goed is, want 100 % is een utopie.”

De coöperatieve vennootschap Sylma boekte vorig jaar een omzet van 19 miljoen frank. Christof Van Hulle is met 51 % de belangrijkste aandeelhouder. Het bedrijf heeft een antenne in het Spaanse Santiago de Compostela. Aanwezigheid ter plaatse is een noodzaak. “Spanjaarden kopen liever Spaans. En ze spreken alleen Spaans. Maar de vraag blijft nog steeds groter dan het aanbod. Er branden nog steeds meer bomen af dan er nieuwe worden geplant.”

CHRISTOF VAN HULLE (SYLMA) Er branden nog steeds meer bomen af dan er nieuwe worden geplant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content