De race op het dak

Zat u vorige vrijdag lekker droog toen u de Memorial Van Damme bijwoonde? Dan heeft u dat de danken aan ME Construct, Belgiës grootste dak- en gevelbekleder van industriële gebouwen.

Dat er verleden week op de Memorial Van Damme werd geracet tegen de tijd, zal u wel niet verbazen. Maar ook al vóór de atletiekmeeting ging het er spannend aan toe in het Koning Boudewijnstadion. Tot net voor het sportgebeuren van start ging, waren werknemers van de Breese dak- en gevelbekleder ME Construct immers druk in de weer om het groene dakgewelfsel (oppervlakte: 24.000 vierkante meter) van de sporttempel af te werken.

Het was al de tweede keer dat ME Construct aan het Brusselse dak mocht sleutelen. Met het oog op een deelname aan het Europees voetbalkampioenschap in 2000 werd het aantal zitplaatsen deze keer uitgebreid van 40.000 naar 50.000. Hoewel de overheid al twee jaar geleden – toen ME Construct een eerste keer het dak mocht vervangen – op de hoogte was van deze verplichting van de internationale voetbalbond, kozen de bewindslui toen voor de goedkoopste oplossing: een nieuwe dakbedekking voor de 40.000 bestaande zitjes. Nu werden dus 50.000 zitjes overdekt. Een ramp voor de belastingbetaler, maar een goede zaak voor ME Construct, dat tweemaal de prijs in de wacht sleepte: samen goed voor 40 miljoen frank.

VIJF BEDRIJVEN.

Veertien jaar geleden richtte Oud-Turnhoutenaar Willy Bomhals (61 j.) – ex-medewerker van Metal Profil (dochter van Cockerill Sambre) – samen met het Luikse staalbedrijf (25%) Metal Engineering ( ME) op. Sinds 1995 is de plaatser van metalen dak- en wandbekledingen voor industriële gebouwen volledig in handen van de familie Bomhals. Vandaag bestaat de groep uit vijf bedrijven: ME Construct (België), ME Construct Deutschland (Duitsland), ME Polska (Polen), ME Inwest (projectontwikkeling Polen) en SIBA Benelux (regenwaterafvoersystemen in staal). De geconsolideerde omzet bedroeg vorig jaar 620 miljoen frank met 135 personeelsleden.

Als grootste, zuiver industriële dak- en gevelbekleder van het land legt ME Construct zich toe op het knippen, plooien en plaatsen van panelen in staal, aluminium en inox. Op de referentielijst staan grote namen uit de automobielindustrie ( Volkswagen, Renault, Volvo, General Motors, BMW, D’Ieteren, Daf, Ford Genk), de petrochemie ( BP, BASF, Amoco, Mobil, PetroFina, Bayer, Shell, Monsanto, Exxon, Hercules), de staalsector ( ALZ, Sidmar, Cockerill, SMG/SML, Metal Profil, Galvalange, Ferblatil, Delloye Mathieu, Phenix Works, Segal, Tailor Steel) en de voedingsnijverheid ( Suiker Tienen, Brouwerij Maes, Aldi, Rombouts, Red Band, General Chocolate).

Recentelijk herbekleedde het Breese bedrijf ook het dak (30.000 m²) en de wanden (60.000 m²) van het Nike-distributiecentrum (zie Trends, 21 augustus 1997) in Meerhout. Totaal budget: 80 miljoen frank. Ook in de energievoorziening staat ME Construct sterk. Dat dankt het vooral aan zijn goede relaties met Tractebel. Gedelegeerd bestuurder Kurt Bomhals (37 j.), die samen met zijn broer Ben (29 j.) sinds vorig jaar de zaak leidt: “We bekleedden vorig jaar de nieuwe elektriciteitscentrales van Electrabel, SPE en DSM in respectievelijk Herdersbrug, Gent en Geleen (Nederland). Samen met onze Luikse partners Mice en RNI ontwierpen en plaatsten we een speciale geluidsisolatie, aangezien de installaties ook ‘s nachts draaien en de overlast tot een minimum moest worden beperkt. Het betrof opdrachten van respectievelijk 80, 70 en 30 miljoen frank.”

POLEN.

Na een stille periode begint de markt van bedrijfsgebouwen in België opnieuw aan te trekken. Ben Bomhals: “Toch ligt de toekomst van onze onderneming in Oost- en Midden-Europa. Daar kun je nog toegevoegde waarde realiseren.” Vijf jaar geleden waagde ME Construct de sprong naar het buitenland. Na Duitsland mikt de dak- en wandbekleder op Polen, de groeipool van de groep. Samen met een vriend des huizes (10%) – Staf Drooghmans van de Desselse aannemer Drooghmans & Zonen (zie Trends, 7 november 1996) – het Poolse staalbedrijf Mostostal (25%) en de lokale bedrijfsleider Bawel Fiszer (10%) richtte de familie Bomhals (55%) ME Polska op. De zaken lopen goed. Veertig medewerkers realiseren een jaaromzet van 70 miljoen frank. Dit jaar hoopt ME Polska de kaap van de 100 miljoen frank te bereiken.

ERP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content