De prijs zegt niet alles

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Een jaar geleden kwam de Nederlandse broker DeGiro naar ons land. Die prijsbreker vraagt voor transacties in Belgische aandelen 5 euro minder makelaarsloon dan sommige concurrenten. Toch luidde de komst van DeGiro geen nieuwe prijzenslag in.

De Nederlandse broker DeGiro kwam in april 2014 naar België en speelde vanaf de start twee grote troeven uit: lage transactiekosten en er is geen Belgische beursbelasting verschuldigd. Voor de beurzen van Amsterdam en Brussel rekent DeGiro 2 euro vaste kosten aan, plus 0,02 procent van de waarde van de transactie. Dat is de scherpste prijs.

DeGiro kan de laagste tarieven afficheren, omdat het de effecten van klanten tegen een vergoeding uitleent aan shorters. Dat zijn beleggers die geleende aandelen verkopen, om te speculeren op een koersdaling. Het uitlenen van effecten houdt risico’s in, want bij betalingsproblemen van de shorter én de broker, riskeert u als belegger uw geld kwijt te spelen. Ook Lynx, Today’s Only en TradersOnly lenen effecten uit, maar enkel als de klant daar toestemming voor geeft.

Concurrentievervalsing

Bij DeGiro betaalt u geen 0,27 procent beursbelasting bij de aankoop en de verkoop van aandelen. Bij sommige andere brokers betaalt u op kleine transacties meer belasting dan transactiekosten. Op zijn website geeft DeGiro toe dat het om concurrentievervalsing gaat, maar “zolang deze ongelijkheid bestaat, zullen wij ons inspannen om onder het buitenlandse regime te vallen”.

Ook Lynx rekende zijn klanten jarenlang geen beursbelasting aan, maar op verzoek van de Belgische fiscus heeft Lynx zijn beleid gewijzigd. DeGiro en TradersOnly vinden dat ze geen beursbelasting moeten inhouden, omdat ze hun diensten uitsluitend aanbieden vanuit Nederland. DeGiro en TradersOnly hebben in tegenstelling tot Lynx geen Belgisch bijkantoor. U hoeft niet bang te zijn: de fiscus kan niet-betaalde beursbelasting achteraf niet komen vorderen. Maar u moet op uw belastingbrief wel vermelden dat u een buitenlandse rekening hebt en u moet opgeven welke inkomsten u daarvan hebt gekregen.

Als u een minder actieve belegger bent met veel cash aan de zijlijn, is het belangrijk om te weten dat uw geld bij DeGiro automatisch in een geldmarktfonds terechtkomt (het Fundshare Cash Fund), terwijl dat bij de meeste andere brokers op een rekening blijft staan. U krijgt daarvoor een vergoeding op basis van de Europese interbankenrente. DeGiro benadrukt dat die rente nooit negatief kan worden. Het fonds valt niet onder de depositogarantie, zoals voor cashrekeningen, die tot 100.000 euro per klant en per bank garandeert.

De andere brokers lijken niet onder de indruk van DeGiro. In het verleden leidde de komst van een nieuwe prijsbreker er vaak toe dat de andere brokers hun tarieven verlaagden. Maar de drie grootste spelers — Keytrade Bank, BinckBank en KBC Bolero — hielden hun tarieven deze keer gewoon op peil. Het valt op dat ze alle drie op hun manier meer en meer inzetten op informatieverstrekking aan beleggers. Het gaat om opleidingen via het internet (webinars), nieuws, fundamentele en technische analyses en — in het geval van Bolero — om georganiseerde bedrijfsbezoeken en conferenties.

Slok op de borrel

We vermoeden dat de afschaffing van het bewaarloon door KBC Bolero anderhalf jaar geleden meer stof deed opwaaien dan de komst van DeGiro. Het bewaarloon zijn kosten die een belegger betaalt per lijn in de portefeuille — een verzameling aandelen van eenzelfde bedrijf. In ruil krijgt hij van zijn bankier meer dienstverlening dan bij een onlinebroker, bijvoorbeeld informatie bij speciale gebeurtenissen zoals kapitaalverhogingen of keuzedividenden.

Het bewaarloon kan een belangrijke drijfveer zijn om over te stappen van een grootbank naar een onlinebroker. Ter illustratie: bij de grootbank KBC betalen de klanten 0,14 procent bewaarloon plus 21 procent btw op de waarde van hun portefeuille, met een minimum van 4,84 euro per lijn per jaar. Daar komen bovendien elk jaar 8,47 euro dossierkosten bij. Op een beleggingsportefeuille met vijftien lijnen, telkens met een waarde van 2000 euro, betaalt u bij KBC elk jaar dus 81,07 euro aan bewaarloon en dossierkosten, of 0,3 procent van de totale waarde van de portefeuille.

KBC Bolero heeft zich lange tijd niet mogen profileren, om te vermijden dat klanten van KBC Bank massaal zouden overstappen naar de goedkopere onlinebroker. De afschaffing van het bewaarloon was de symbolische start van het vernieuwde Bolero.

Er zijn voor- en nadelen aan een onlinebroker die deel uitmaakt van een grote financiële groep. Het voordeel van Bolero is dat de broker letterlijk in een marktenzaal is gevestigd tussen de aandelen-, obligatie- en valuta-analisten. Zo heeft de broker goede contacten met Belgische bedrijven. Het nadeel is dat hij, in tegenstelling tot de meeste andere brokers, geen fondsen te koop aanbiedt. Het moederhuis vreest wellicht dat de fondsenverkoop bij KBC Bank daardoor mogelijk wordt geremd.

Ook Keytrade Bank heeft de voorbije jaren een metamorfose ondergaan. Ze heeft zich omgevormd van een pure beleggersbank naar een bank met een zeer brede waaier aan producten en diensten. Ook de minder actieve belegger vindt er zijn gading, met spaarrekeningen, pensioensparen en het Keyplan, een automatisch beleggingsplan waarmee klanten kleine bedragen in een korf van beleggingsfondsen investeren.

Publiek geheim

Het is een publiek geheim dat de actiefste traders niet echt trouw zijn aan een broker. Zodra ze de kans zien tegen een lager tarief te handelen, vertrekken ze naar de concurrentie. De makelaar ziet dan meteen een groot deel van zijn makelaarslonen verdwijnen. Het lijkt daarom logisch dat de brokers meer inzetten op klantentrouw door extra dienstverlening.

Een andere nieuwkomer op de Belgische markt, MeDirect, nam DeGiro niet eens op in zijn vergelijkende tabellen en houdt bij zijn prijszetting duidelijk geen rekening met de Nederlandse prijsbreker (zie tabel). Er loopt wel een promotie waarbij klanten 1 procent krijgen, met een maximum van 5000 euro, op het nieuwe geld dat ze bij MeDirect beleggen. De actie geldt ook voor de overdracht van effecten. Bovendien betaalt MeDirect de transferkosten tot 2000 euro terug. MeDirect mikt niet op actieve traders, want er zit 15 minuten vertraging op de koersen.

Het Maltese MeDirect en het Franse Fortuneo zijn de twee enige brokers die een soort van onlinevermogensbeheer aanbieden. Het blijft bij rudimentair beheer in de vorm van gespreide en geautomatiseerde beleggingen in beleggingsfondsen, geselecteerd op basis van het risicoprofiel van de klant.

Ilse De Witte

DeGiro kan de laagste tarieven afficheren, omdat het de effecten van klanten tegen een vergoeding uitleent aan shorters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content