DE PRIJS PRIMEERT

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De vastgoedprijzen houden stand in De Haan-Wenduine. Maar ook in het charmante De Haan zijn de verkopers erg prijsbewust.

Trees Beirens, zaakvoerder van Agence Du Coq, ziet een “wispelturige” vastgoedmarkt. “Er is veel vraag, maar ook heel veel aanbod”, zegt ze. “Voor een belangrijk deel van de tweede verblijven die te koop staan, is een erfeniskwestie het verkoopmotief. Relatief nieuw is dat ik hier soms eigenaars zie aan wie ik een vijftal jaar geleden heb verkocht en die nu willen verkopen. Misschien zijn ze de onzekerheid over belastingen op tweede verblijven beu. En soms beantwoordt hun tweede verblijf aan zee toch niet helemaal aan hun verwachtingen.”

Die snelle herverkopers hebben een probleem, meent Beirens. Want de prijsstijging is aan de kust de jongste jaren wat stilgevallen. “Bij nieuwbouw zit je al snel aan 22 procent kosten en bij herverkoop is dat minimaal 11 procent. Als je een vijftal jaar geleden hebt gekocht, betekent dat bijna zeker dat je met een klein verlies moet verkopen.”

Volgens de statistieken van de federale overheidsdienst Economie valt dat misschien nog wel mee voor wie in de crisisjaren 2008 en 2009 kocht. Tussen 2009 en 2014 steeg de referentieprijs van appartementen in De Haan-Wenduine nog met 14 procent tot 284.000 euro. Op jaarbasis was er een stijging van 3 procent. Bij de villa’s kwam er zelfs nog meer dan een kwart bij. De referentieprijs voor een villa in De Haan bedraag nu 500.000 euro, een stabilisatie in vergelijking met 2013.

Maar ook de kandidaat-kopers zijn met velen, ervaart Beirens. “Een belangrijk verschil met vroeger is dat ze erg prijsgericht zijn. Vroeger kochten de mensen omdat ze vielen voor de charme van De Haan. Dat komt nu pas op de tweede plaats. Ze kijken ook in Oostduinkerke of Knokke-Heist. Ze selecteren dus eerst op de prijs, dan op de locatie en dan kijken ze naar de afwerking. En uit die shortlist kiezen ze dan het grootste en het voordeligste pand.”

Beirens geeft enkele voorbeelden van de prijzen. Een volledig te renoveren appartement op een goede ligging in de Concessie, de beschermde 19de-eeuwse villawijk, is onlangs verkocht voor 3500 euro per vierkante meter. Nog in de Concessie ging een appartement dat helemaal in orde was, voor 4500 euro per vierkante meter van de hand. In het centrum worden te renoveren appartementen dan weer verkocht voor 1600 tot 2000 euro per vierkante meter.

Voor nieuwbouw komt de Crombrugghe & Partners uit op een vierkantemeterprijs van 3100 euro. Die gemiddelde vraagprijs omvat ook wel de projecten in deelgemeente Wenduine.

Herstel huurmarkt

Op de huurmarkt ontwaart Beirens voor het eerst sinds lang een kleine opleving. “De vraag is toegenomen en voor de topperiode is een lichte prijsstijging geoorloofd. Wij adviseren 2 procent”, zegt ze. Ze voegt eraan toe dat dit enkel geldt voor appartementen met een moderne inrichting en alle comfort. “De huurprijsstijging is relatief. Er staan ook investeringen tegenover.”

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content