De poulain van Rolin

Eric Pompen Eric Pompen is redacteur van Moneytalk

“Op twee jaar tijd verdubbelt Philippe Casier de omzet van de Fabricom Groep,” zegt baron Albert Rolin, de ontslagnemende voorzitter van de Tractebel-dochter met trots. Casier (56) heeft sinds de herfst van 2000 de dagelijkse leiding over het Belgische installatiebedrijf. Vorige week woensdag, 11 april 2001, slaagde Rolins gedoodverfde opvolger waar hijzelf acht jaar geleden faalde: een vriendelijke overname van de Nederlandse concurrent GTI voor niet minder dan 13,3 miljard frank.

Vorig jaar boekte de leverancier van technische diensten een omzet van 129 miljard frank. Na de interne herschikking binnen de Franse moederholding Suez steeg de omzet naar 161 miljard frank. (In ruil voor het afvalbedrijf Watco, dat nu tot Sita behoort, krijgt de Fabricom Groep vier GTM-dochters: GTM H, Delattre-Levivier, Entreprise Industrielle en Entrepose) Met 9500 personeelsleden is GTI goed voor ongeveer 38,3 miljard frank. Als de Europese mededingingsautoriteiten geen roet in het eten gooien, zal de nieuwe combinatie met 50.000 medewerkers in 2001 wellicht een geconsolideerde omzet van 200 miljard frank halen.

In 1992 vond GTI de Belgen nog te machtsgeil. “Vandaag is de tijd rijp voor samenwerking,” zegt Casier. “De schaalvergroting in de industrie dwingt de leveranciers van technische installaties ertoe hun krachten te bundelen om hun internationale opdrachtgevers een multiservice te kunnen bieden.”

In tegenstelling tot Philippe Bodson (de voormalige voorzitter van het directiecomité van Tractebel) en Rolin hoeft Casier geen energie meer te steken in een strijd voor zelfstandigheid. In november 1999 trokken de Fransen het laken volledig naar zich toe door 100% van de Belgische nutsgroep in te palmen. “Dat scheelt,” lacht Rolin nu. “De recente operaties van Suez bewijzen dat ze al hun industriële diensten in Fabricom willen groeperen.”

Bovendien ligt Casier goed bij onze zuiderburen. Dankzij zijn afkomst én echtgenote Myriam de Marnix de Sainte-Aldegonde is de Gentenaar goed thuis in adellijke kringen. Tot voor kort organiseerde zijn vader, baron Jean Casier, de laatste jachten te paard met hoorngeschal en een meute honden in ons land. Bovendien is zijn familie bevriend met het Hof. Zo was prinses Mathilde vorig jaar aanwezig op het trouwfeest van zijn nichtje op het Kasteel van Nokere, het ouderlijke domein in Kruishoutem.

Ook de Vlamingen liggen Philippe Casier na aan het hart. Zijn betovergrootvader Jules Storme is zesenvijftig jaar lang (van 1848 tot 1904) burgemeester van Waregem geweest en lag mee aan de basis van Waregem Koerse. Zijn 93-jarige vader, nog altijd voorzitter van de Koninklijke Waregemse Koersmaatschappij, bouwde deze lokale paardenkoers uit tot een internationaal evenement. Enkele jaren geleden organiseerde hij op zijn kasteel in Nokere samen met Jan De Clerck ( Beaulieu) het wereldkampioenschap mennen voor vierspannen. Er kwam 30.000 man op af.

“Ik ben en blijf een lokale jongen,” zegt Philippe Casier, die officieel in een gerestaureerde hoeve naast het familiedomein woont. “In de week verblijf ik in Brussel wegens te veel werk, maar in de weekends kom ik graag thuis in Nokere.” Als voorzitter van de plaatselijke voetbalploeg volgt hij de wedstrijden van deze club uit vierde provinciale. Ook is de topman van de Fabricom Groep actief in de plaatselijke muziekkapel. Daarnaast rijdt de bestuurder van de Koninklijke Waregemse Koersmaatschappij geregeld te paard door het Vlaamse platteland of wiedt wat in zijn groentetuin. “Reizen is aan mij niet echt besteed,” zegt hij. Hij neemt ook af en toe deel aan de sociale bijeenkomsten van De Warande, de Club van Lotharingen of de Vlerick Alumni.

Na zijn middelbare opleiding in de Abdijschool van Brugge studeerde de perfect tweetalige Casier burgerlijk elektronisch ingenieur aan de Université Catholique de Louvain (UCL). Vervolgens haalde hij het diploma van industrieel bedrijfsbeleid aan de KU Leuven en een Master of Business Administration aan de Cornell University in de Verenigde Staten. Op het eind van de jaren zestig begon Casier (die zelfs officier bij de paracommando’s was) zijn loopbaan bij het voormalig familiebedrijf aan moeders zijde: Desclee Frères in Doornik, een dochter van Electrobel (dat na de fusie met Traction in 1986 omgedoopt werd tot Tractebel). In 1977 trad hij toe tot Fabricom, waar hij in 1992 tot gedelegeerd bestuurder werd benoemd. Tot zijn belangrijkste verwezenlijkingen behoren de acht modules voor de gasterminal van Kårstí en de on-shorefabriek van Kollsnes, beide in Noorwegen.

Als volleerd diplomaat met een open geest en een loyaal karakter, die stap voor stap alle geledingen binnen de Tractebel-dochter doorliep, moet Casier nu de Fabricom Groep naar de internationale top van de industriële dienstverlening leiden. Maar dan moet hij wél de nodige risico’s durven te nemen en haar op zijn tanden tonen, aldus een collega uit het Tractebel-management. Met de overname van GTI haalt de poulain van Rolin zijn eerste slag thuis.

Eric Pompen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content