DE POULAIN VAN DIDIER REYNDERS

Jean-Paul Servais is een selfmade man. Een echt netwerk heeft de nieuwe CBFA-voorzitter niet, wel een kleine schare vertrouwenspersonen en een grote kennissenkring. Als docent aan de ULB, ex-kabinetschef van Didier Reynders en voorzitter van de Hoge Raad voor Economische Beroepen komt hij in contact met alle betrokken partijen in de financiële sector.

Ook is Servais kind aan huis in het milieu van de zakenadvocaten, onder andere dankzij zijn uitstekende relatie met Xavier Dieux (Wilkie Farr & Gallagher), een professor financieel recht aan de Brusselse universiteit ULB, ex-vennoot van Koen Geens (Eubelius) en voormalig lid van de commissie van de ex-CBF. Ook met gewezen VBO-secretaris-generaal Guy Keutgen, lid van de raad van toezicht van de CBFA, onderhoudt Servais al heel lang een vertrouwensband. Maar de meeste beslissingen neemt de joviale doch hyperactieve studax na kort overleg met de betrokken partijen zelf. Daar heeft hij niemand voor nodig, uitgezonderd een zeldzaam telefoontje aan Peter Praet.

In 1992 ontdekte Guy Gelders – ex-directeur van de juridische dienst van de CBF – Servais als assistent boekhoudrecht aan de ULB en lanceerde hem in de Commissie voor Boekhoudkundige Normen, waar hij tussen 1976 en 1997 onafgebroken voorzitter van was. Servais noemt Gelders dan ook zijn belangrijkste mentor voordat hij kennismaakte met Didier Reynders. Servais verhult niet dat Reynders een belangrijke rol in zijn professionele loopbaan heeft gespeeld. Hoewel de Brusselaar niet tot de kring van de liberale minister van Financiën behoorde, bood die hem de springplank voor een nieuwe carrière aan. De samenwerking met Reynders zorgde voor een fundamentele verandering in de wijze waarop Servais voortaan dossiers zou aanpakken.

Op het kabinet leerde de CBFA-voorzitter het klappen van de zweep en bouwde hij een klein netwerk van invloedrijke liberalen op: Peter Praet (directeur van de Nationale Bank), Jean-Claude Laes (administrateur-generaal op het ministerie van Financiën), Koen Van Loo (gedelegeerd bestuurder van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij), Xavier De Cuyper (topman van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en Bruno Colmant (voormalig gedelegeerd bestuurder van ING België en huidige kabinetschef van Reynders).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content