DE PILLENDRUKKERS

Printing International slaagt erin de meest onregelmatige oppervlakten te bedrukken. Of het nu om ballonnen, cassettes of pillen gaat.

In het atelier van de nv Printing International staat een vat boordevol placebo’s. Een machine voor de bedrukking van pillen, goed voor een Japanse order van 11 miljoen frank, draait immers nog op proef. Printing International uit Aalter is een fabrikant van tampondrukmachines die het mogelijk maken op onregelmatige voorwerpen te drukken. De toepassingen zijn zeer divers: ballen, frontpanelen van autoradio’s, speelgoed, doppen van flesjes, ski’s of lampschalen van spaarlampen.

“De voorbije jaren hebben we ons gespecialiseerd in de bedrukking van pillen,” verklaart commercieel directeur Marc Dielissen de reden van het proefdraaien met de tampondrukmachine. “Onze tampondrukmachines voor pillen zijn wereldwijd de standaard geworden. De bedrukking per pil is een kwestie van marketing. Het imago wordt belangrijker, want vele producenten brengen gelijkaardige geneesmiddelen op de markt.” Tot 70.000 pillen per uur kunnen de machines bedrukken.

Printing International werd in 1974 opgericht door Laurent De Volder. Ook vandaag bestuurt de zaakvoerder nog steeds de 100% familiezaak. Meer dan 90% van de 300 miljoen frank omzet in 1997 werd wereldwijd geëxporteerd. Op de klantenlijst prijken onder meer Bayer, Moulinex, Pfizer, Philips, Schneider. Het bedrijf uit Aalter heeft verkoopkantoren in Frankrijk, Groot-Brittannië, Tsjechië en de Verenigde Staten. Dat brengt het totale aantal werknemers op zestig. “Technologisch genieten we wereldfaam,” vindt zaakvoerder Laurent De Volder. Toch onderging het bedrijf drie jaar geleden een stevige reorganisatie. Het maatwerk, dat voordien 70% van de productie uitmaakte, werd naar 30% teruggeschroefd. Bovendien wordt tot 90% van de productie wereldwijd uitbesteed. In het atelier in Aalter gebeurt de assemblage en de productie van zeer specifieke onderdelen. “De productie van maatwerk duurt gemiddeld vijf maanden,” rekent Marc Dielissen. “In het eigen studiebureau werken acht projectingenieurs. Tampondrukmachines werken nog zuiver mechanisch, de machines zijn heel gebruiksvriendelijk. Maar de knowhow op druktechnisch gebied is uiterst belangrijk. Wij leveren bovendien een totaalpakket aan de klant. Als hij de machine krijgt, kan de klant beginnen drukken, want de inkt is inbegrepen in de levering.” De tampons, inkten en clichés worden ook afzonderlijk onder de eigen merknaam Printing International verkocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content