De outsourcer van Base

Achter Alcatels opgang in diensten zit een cosmo-politische ex-Antwerpenaar.

Ik kwam uit een Brits pensionaat en opeens stond ik daar aan de Georgetown University: honderden Amerikaanse meisjes. Ik was verkocht,” schertst Frederic Rose, de president van de integratie- en dienstendivisie van Alcatel. Geboren in Antwerpen en vlot Nederlandstalig, wist deze Amerikaan de Belgische gsm-operator Base te overtuigen om zijn netwerkbeheer en vijftig werknemers aan Alcatel over te laten. Een pittig contract, want Base werkt met materiaal van Alcatels grote concurrent Ericsson.

Rose loopt tot zijn twaalfde school in het Nederlands en dan in het Frans en het Engels. Aan de jezuïetenuniversiteit Georgetown in Washington DC studeert hij internationale zaken en later recht. Dat laatste via avondschool, want toen was hij al aan de slag bij een lobbykantoor. Na vier jaar advocatuur in New York en twee jaar als partner in een consultancy die buitenlandse bedrijven helpt vestigen in de VS, krijgt hij in 1993 een telefoontje van RudiThomaes, toen general counsel bij Alcatel Bell. Of hij interesse heeft om terug naar Antwerpen te komen?

“Mijn vrouw ( nvdr – een Amerikaanse) wou een gezin en ze had me al overtuigd om naar Europa te gaan wonen. Maar ik dacht eerder aan Italië,” geeft Rose toe. Opkijkend naar de Antwerpse Bell-toren wist hij het zeker. “In dit krot ga ik niet werken.” En toch… Hij gooit zich als senior international counsel en vice-financieel directeur op de investeringen in Turkije, Rusland en Colombia. Drie jaar later verkast hij naar projectfinanciering in Parijs – waar hij bevriend geraakt met de huidige CEO van Alcatel Bell, Paul Depuydt. Vanaf 2000 mag hij voor Alcatel een nieuwe, strategische activiteit uitbouwen: diensten. Zijn divisie heeft nu meer dan twintig grote deals gewonnen, tot Telecom New Zealand toe -“27 uur vliegen”. “Vier jaar geleden zou ik buiten gegooid zijn met zo’n outsourcingvoorstel. Vandaag vragen ze zich af waarom de anderen het doen,” glundert Rose.

Al die tijd heeft hij geen echte acquisities gedaan. Daar zou verandering in kunnen komen. “We hebben nu een zekere maturiteit,” zegt Rose.

FREDERIC ROSE (42).

Is: president, integration & services division, Alcatel.

Won: eerste outsourcing van

netwerkbeheer bij een

Belgische operator.

Vrije tijd: dochters van 4 en 6

animeren.

B.L.

Frederic Roses divisie heeft nu meer dan twintig grote deals gewonnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content