De opvolgster van Baudouin Velge

“Welke junior hebben ze nu gestuurd, zag je ze wel eens denken. Maar dat verandert snel als ze me leren kennen,” zegt Caroline Ven (32), de jonge econome die Baudouin Velge opvolgt aan het hoofd van het economisch departement van het VBO.

C aroline Ven leest tijdens haar vakantie graag Oeso-rapporten of IMF work-ing papers onder de Turkse zon. Tenminste, als Rudi Thomaes, de gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), de rust niet stuk belt, zoals vorige week. Of ze het soms niet zag zitten om vanaf 1 november Baudouin Velge op te volgen aan het hoofd van het economisch departement van het VBO, omdat Velge naar de distributiefederatie Fedis overstapt? “Een onverwachte maar niet ongewenste carrièresprong,” zegt de talentvolle en ambitieuze Ven.

De Antwerpse keert daarmee terug naar haar oude liefde, de economische analyse. Na haar studies TEW aan de Ufsia, trok ze in 1993 naar de studiedienst van de Kredietbank (nu KBC), op dat moment nog hét koninginnestuk van de bank. “Al van jongs af wou ik econome worden,” lacht Ven. Op de studiedienst kon ze zich vooral uitleven als conjunctuuranaliste voor de Belgische economie, een job die haar veel contacten opleverde met de media en de institutionele klanten van de bank. In de forecasting-club, een gezelschap van Belgische macro-economen, merkte Baudouin Velge haar op en hij wist haar in 1999 te overtuigen om het economisch departement van het VBO te versterken.

Ven ontwikkelt er onder meer een nieuw elektronisch platform, krijgt de leiding over de informaticacel en piloteert zich op die manier in 2003 naar de directeursstoel van het administratief departement van het VBO, waar ze ICT, logistiek en beveiliging onder haar hoede krijgt. Ook als opvolger van Velge zal Ven het economisch departement in de eerste plaats moeten coördineren.

Het dossier dat Ven het vaakst op haar bureau verwacht, is dat van de concurrentiekracht van de Belgische bedrijven, de overheidsfinanciën en het stimuleren van ondernemerschap en innovatie. Lange dagen staan haar in elk geval te wachten. “Ik zou blij zijn met een 40-urige werkweek,” lacht Ven. D.K.

CAROLINE VEN (32).

Wordt: op 1 november de nieuwe baas van het economisch departement van het VBO.

D.K.

Bestaat er iets zaligers dan een Oeso-rapport lezen onder een Turkse palmboom?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content