De nieuwste gadgets voor professioneel en privégebruik

De eindejaarsfeesten maken stilaan hun opwachting. De jaarlijkse zoektocht naar het origineelste cadeau of relatiegeschenk kan dus beginnen. Omdat het wel eens wat anders mag zijn dan de traditionele dasspeld, de fles wijn of de ‘best of’-cd, ging Trends voor u op zoek naar de opvallendste en interessantste technologische hebbedingetjes, netjes gerangschikt in zeven categorieën.

1 Mobiel

Mobiliteit is van deze tijd. En als u vaak onderweg bent, wilt u het uzelf zo aangenaam mogelijk maken. Trends zocht voor u enkele mobiele gadgets uit.

De Navman N60i combineert een gps met een digitaal fototoestel (1,3 megapixels). Neemt u hiermee een foto van bijvoorbeeld een leuk plein, een museum of een restaurant, dan krijgt die steeds een geo-grafische referentie toegewezen. Als u later opnieuw de weg naar die specifieke locatie zoekt, selecteert u gewoonweg de foto: de gps navigeert u dan naar die plaats. Al deze foto’s worden opgeslagen op de harde schijf. Naast foto’s kunt u ook bestaande afbeeldingen zoals symbolen en logo’s gebruiken om makkelijker een bepaalde plek terug te vinden.

Slanke gsm

Gsm-fabrikant Samsung heeft een tijdje geleden de Ultra Edition-serie gelanceerd: drie mobiele telefoons die bijzonder plat zijn, maar niets inleveren op het gebied van functies en prestaties. De smalste uit het gamma is de Samsung SGH-X820, met een dikte van amper 6,9 millimeter. Deze gsm is uitgerust met een fototoestel (2 megapixels) met 4x digitale zoom. U slaat uw foto’s op in het gebruikersgeheugen van maar liefst 80 MB, en drukt ze af via USB of Bluetooth (dus draadloos). Daarnaast kan de SGH-X820 overweg met heel wat muziekformaten, en is er ruimte voor duizend contactpersonen.

Blikjeskoeler

Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Met de Can Cooler houdt u uw drankje koel in de auto. Deze blikjeshouder sluit u aan op de aanstekervoeding. Het apparaatje koelt blikjes tot 14 °C onder de omgevingstemperatuur in uw wagen. Een lampje geeft aan wanneer de juiste temperatuur bereikt is. De houder kan blikjes van 33 tot 50 centiliter aan.

2 origineel

Toegegeven, niet elk gadget roept meteen een wauw-reactie op. Toch moeten we vaststellen dat sommige ontwerpers erg inventief zijn. Onderstaande gadgets verdienen alvast het label ‘goed gevonden’.

Gezichtsherkenning voor pc

Biometrische beveiliging voor computers gaat steeds verder. De herkenning van vingerafdrukken is al ingeburgerd, en ook irisscans worden steeds vaker toegepast. Via de Snappy Face Recogniser is nu ook gezichtsherkenning mogelijk. Met deze kleine webcam (1,3 megapixels) blokkeert u namelijk de toegang tot uw pc. In de bijgeleverde software kunt u instellen door welke personen de computer mag gebruikt worden. De gezichtsscan vergelijkt het gezicht voor de camera met die in de databank, en geeft alleen toegang als het profiel overeenstemt. Het gaat hier niet om een hoogtechnologisch apparaat, maar origineel is dit gadget wel.

Waterklokje

Een klokje op uw bureautafel is handig, voor zover de batterijen het niet laten afweten. Met de Water Powered Clock is dat verleden tijd. Want deze klok werkt autonoom op vloeistoffen zoals water. Zodra u het reservoir vult, worden het uur en de datum weergegeven op het display. Het klokje onttrekt namelijk elektronen uit de watermoleculen, en dat levert een permanente elektrische stroom op. Een leuk extraatje: met enkele bloemen in het waterreservoir maakt u uw werktafel des te fleuriger.

USB-stick in creditcardformaat

Een USB-stick is handig om gegevens van de ene computer naar de andere over te zetten. Maar waar bergt u dit staafje op? Met de Wallet Flash behoort dit probleem tot het verleden. Deze ultradunne geheugenstick stopt u gewoonweg in uw portefeuille. De Israëlische fabrikant Walletex slaagde er namelijk in om de Wallet Flash zowat hetzelfde formaat als een bankkaart te geven. Daardoor valt die niet op tussen uw creditcards. U vindt de Wallet Flash terug in een vijftal versies met verschillende opslagcapaciteiten: 128 MB, 256 MB, 512 MB, 1GB en 2GB.

3 functioneel

Gadgets worden vaak geassocieerd met termen als ‘nutteloos’ en ‘speelgoed’. Nochtans hoeft dat niet noodzakelijk het geval te zijn. Heel wat gadgets – en vooral dan de technologische – maken u het leven een pak gemakkelijker. Zowel op privé- als op professioneel vlak.

Zelfreinigende computermuis

Onze handen zijn een broeihaard van bacteriën. En dus is ook de computermuis niet meteen het meest hygiënische apparaat. Een recente studie wees uit dat een muis – die door meerdere gebruikers gedeeld wordt – twee keer zoveel bacteriën bevat als de deurknop van een openbaar toilet. Daarom heeft het Amerikaanse Iogear de Germ Free Wireless Laser Mouse ontwikkeld. Die bevat een laagje van titaniumdioxide en zilver, en dat moet volgens de fabrikant 99 procent van de ziekteverwekkers op het oppervlak doden. Die chemische reactie houdt zichzelf in stand, waardoor de muis ook zelfreinigend werkt. En zoals de naam laat vermoeden, werkt ze draadloos. Het is voorlopig wel nog even wachten tot deze muis haar weg naar de Europese markt vindt.

Klavier met eID-lezer

Steeds meer Belgen hebben een elektronische identiteitskaart (eID) op zak. Die kan gebruikt worden om informatie te raadplegen, documenten aan te vragen, een elektronische belastingaangifte in te dienen, aangetekende e-mails online te versturen enzovoort. In het bedrijfsleven kan deze eID aangewend worden voor toegangscontrole en log-ins, en binnenkort zullen kinderen ze nodig hebben om beveiligde chatrooms te kunnen bezoeken. Hiervoor is wel een aangepaste kaartlezer vereist. Maar gelukkig is er het Cherry SmartBoard (G83-6733): een toetsenbord met ingebouwde eID-lezer. Het wordt aagesloten via USB en is in lichtgrijs en zwart.

Zelfopenende afvalemmer

Handig voor in de keuken: de SensorBin. Het is een mooie afval-emmer – afgewerkt in roestvrij staal – die voorzien is van een in-frarood sensorsysteem. Daardoor hoeft u de bovenklep niet manueel te openen – en dat komt de hygiëne ten goede. De SensorBin opent zichzelf namelijk automatisch als u binnen het sensorbereik komt. Na gebruik sluit hij zichzelf weer. Deze afvalemmer heeft een inhoud van 42 liter en is geschikt voor een normale vuilniszak. Ter informatie: u kunt hem ook nog altijd manueel bedienen. Let wel, deze SensorBin wordt in principe alleen in Nederland geleverd.

4 sportief

Sporten: de een is eraan verslaafd, de ander vindt het al een hele prestatie om zelfs nog maar zijn sportkleding aan te trekken. Voor beide categorieën bestaan er handige apparaten die het sporten (nog) aangenamer kunnen maken.

Muzikale stappenteller

Als volwassene doet u er goed aan om elke dag minimaal 10.000 stappen te zetten. Dat lijkt misschien veel, maar onoverkomelijk is het zeker niet. We zetten dagelijks namelijk al 4000 tot 6000 stappen zonder specifieke inspanningen. Hebt u echter geen duidelijk beeld van uw dagelijkse hoeveelheid beweging, dan kan een pedometer u helpen. Zo’n apparaatje telt uw aantal stappen. Stapt u liever met wat muziek op de achtergrond? Als u geen zin hebt om uw walkman, diskman of iPod mee te sleuren, is er nog altijd de Silva Pedometer Radio. Die geeft het aantal stappen, de totale afstand en de trainingstijd weer. Een filterfunctie voorkomt dat kortstondige bewegingen als stappen worden geregistreerd. Tegelijkertijd houdt de ingebouwde fm-radio met een geheugen voor 9 kanalen u gezelschap.

Hartslagmeter met trainingsfuncties

Wie verstandig sport, doet dat met een hartslagmeter. Er bestaan verschillende types, maar ons oog viel op de Polar F92ti. De bijgeleverde borstband bevat elektrodes: die meten uw hartslag, en zenden gegevens door naar de ontvanger. Die ontvanger is verwerkt in een horloge (met onder meer alarm en stopfunctie aan boord). De OwnCode-functie zorgt ervoor dat de doorgeseinde gegevens gecodeerd worden. Dat moet voorkomen dat er storing optreedt van andere hartslagmeters – als u bijvoorbeeld in groep traint. Daarnaast kunt u via OwnZone uw persoonlijke hartslagzone op twee inspanningsniveaus (bijvoorbeeld voor de opwarming en voor een intensieve training) laten bepalen. Zo kunt u uw eigen trainingsschema’s instellen, op basis van uw hartslag. Via de Exercise Reminder-functie wordt u overigens op regelmatige tijdstippen herinnerd aan de training. En voorts berekent de F92ti ook uw persoonlijk calorieverbruik met vetverbrandingspercentage.

Bal (voor) uw spieren

De Power Ball pakt de spieren in uw nek, schouders, armen, polsen en handen aan. Deze magnetische, lichtgevende bal is ideaal voor sporters die een krachtige hand nodig hebben: (tafel)tennissers, honkballers, golfers, surfers, roeiers enzovoort. De kracht van de Power Ball – die overigens ontwikkeld werd door de Nasa – zit binnenin. Daar bevindt zich namelijk een stalen rotor die meer dan 13.000 omwentelingen per minuut kan maken. Met een koordje moet u die rotor aanzwengelen, en dan is het de bedoeling om – door middel van een handbeweging – het toerental op te drijven. Naar verluidt zijn Tiger Woods en André Agassi vaste gebruikers van deze Power Ball.

5 prestigieus

Technologische gadgets zijn niet noodzakelijk origineel of functioneel. Sommige hebbedingetjes komen simpelweg uw status ten goede. Met deze gadgets loopt u ongetwijfeld in de kijker.

Digitale fotokader

De Pacific Digital MemoryFrame is een lcd-beeldscherm in de vorm van een fotolijstje. Hierop kunt u uw digitale foto’s afwisselend laten zien. U hoeft enkel uw digitaal fototoestel aan te sluiten via een USB-verbinding. Ofwel kunnen de foto’s rechtstreeks vanaf de camera of memorystick worden getoond, ofwel slaat u ze eerst op in het interne geheugen van de MemoryFrame. De interne opslagcapaciteit bedraagt standaard 16 MB, en daarnaast is er een flashgeheugen van 8 MB. Goed voor zo’n 80 foto’s. Maar er bestaan ook versies met grotere geheugens. U krijgt een fotolijstje mee geleverd, maar u kunt het beeldscherm in vrijwel elk kader monteren.

Heldere hemel

Met LuminousSkyCeilings creëert u de illusie van een mooie hemel in uw woonkamer, vergaderzaal, werkruimte of slaapkamer. Het is namelijk een systeem van verlichte plafondtegels, waarop een motief is afgedrukt. U hebt de keuze uit verschillende motieven: open of bewolkte hemels, herfst- en lente-impressies met bomen, ochtend- en avondhemelzichten, en zelfs ruimtebeelden. De tegels worden modulair op een frame geplaatst. Door de sterke verlichting geven ze een erg ruim gevoel. Maar hoewel het er erg natuurlijk uitziet, blijft het voor ons net iets te artificieel.

Bluetoothhorloge

Sony Ericsson lanceerde zopas de MBW-100: een fraai horloge dat samen met uurwerkmaker Fossil ontworpen werd. Via de draadloze Bluetoothverbinding staat het permanent in verbinding met uw gsm. Bij een inkomend gesprek verschijnt de naam van de beller op een klein display onder de wijzerplaat. Met een discrete druk op de knop kunt u het gesprek afwijzen. Maar bellen moet nog steeds met uw gsm zelf.

6 professioneel

We zeiden het al: gadgets worden wel eens gezien als overbodige hebbedingetjes. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Trends ging daarom op zoek naar een aantal professionele gadgets die niet misstaan in uw werkomgeving.

Simkaart back-uppen

Als u uw gsm verliest, dan is dat erg vervelend. Niet alleen omdat u het toestel zelf kwijt bent. Maar ook wegens de simkaart: die bevat namelijk de telefoonnummers van uw contactpersonen. U doet er dus goed aan om regelmatig een back-up van dit kaartje te nemen. Dat kan met de Slimcard. Dit apparaatje kopieert in 30 seconden alle namen en telefoonnummers. Er is een capaciteit voorzien voor 250 contactgegevens. Via een druk op de knop kunt u – na verlies – de gegevens overzetten naar uw nieuwe simkaart.

The Sky(pe) is the limit

Telefoneren via internet is goedkoop. Zogenaamde ‘VoIP’-diensten (‘Voice over IP’) zoals Skype zijn dan ook uiterst populair. Ook in het bedrijfsleven. Daar speelt de Boynq Notone handig op in. Dit telefoontoestel sluit u aan op uw computer, en via de Skypesoftware belt u voor 2 eurocent per minuut naar heel wat landen. Maar de Boynq Notone is meer dan zomaar een telefoontoestel. Het is namelijk een luidspreker met een gecombineerde handset en ingebouwde microfoon. Ofwel belt u handenvrij: zo kunnen bijvoorbeeld uw collega’s meeluisteren en praten. Ofwel kiest u voor privacy: zo-dra u de hoorn opneemt, worden de hoofdspeaker en microfoon uitgeschakeld. Bovendien kunt u er onder meer uw memorystick en mp3-speler op aansluiten, en er zijn een papier- en pennenhouder voorzien.

Flexibele laptop

Een laptop met een draaibaar scherm? Het bestaat. Zo is er de Flybook: een erg compacte notebook met de afmetingen van een A5-papier en met een gewicht van 1,2 kilogram. Vooral leuk en handig is het 8,9 inch grote touchscreen: dat kunt u niet alleen kantelen, maar ook draaien tot 180 graden. Daardoor is de Flybook V33i ook als ‘tablet pc’ te gebruiken. Deze laptop is daarnaast ook uitgerust met de laatste snufjes: wifi, Bluetooth, GPRS, Edge en UMTS. Zo bent u uiterst mobiel.

7 muzikaal

Muziek verzacht de zeden: dat cliché wordt niet ontkend door de gadgetfabrikanten. Zij brengen om de haverklap nieuwe toestellen uit ten dienste van de muziekliefhebber. Alleen al de accessoires voor de iPod en andere mp3-spelers vormen een markt op zich. Maar Trends keek net iets verder …

Internetradio zonder pc

De Terratec Noxon iRadio is een internetradio die u zonder tussenkomst van uw computer kunt gebruiken. Er zijn vijf presets voorzien, waaraan u uw favoriete online radiostations kunt koppelen. De iRadio kent sowieso meer dan 1500 internationale muziekzenders – waarvan een heleboel Belgische -, maar u kunt ook zelf stations toevoegen. Daarnaast kan deze radio ook mp3’s van op uw computer afspelen. U sluit de iRadio aan met een netwerkkabel, maar het kan ook volledig draadloos als u een wifi-netwerkje hebt. Kortom: luisterplezier in het hele huis of kantoor.

Wakker worden met uw iPod

Een leuke extra voor de populaire iPod willen we u echter niet onthouden: de iH5 iPod Clock Radio van iHome. Dit toestel is te gebruiken als een gewone wekkerradio, waarbij u zowel op fm- als am-zenders kunt afstemmen. Maar er is ook een koppeling met uw gewone iPod (vanaf de derde generatie), uw iPod Mini of uw iPod Nano voorzien. Bovendien kunt u eender welke andere mp3-speler aansluiten via een universele audiokabel. Deze wekkerradio wekt u dus met uw favoriete muziek, maar ook inslapen behoort tot de mogelijkheden. U kunt het volume voor inslapen en ontwaken immers afzonderlijk instellen. De geluidsweergave is goed dankzij de stereoluidsprekers, en de iPod wordt automatisch opgeladen.

Kleurrijke speakers

Met de Lightwave Color Changing Speakers voegt u wat kleur toe aan uw muziekcollectie. Deze luidsprekertjes verbindt u met uw mp3-speler, en op het ritme van de muziek verandert de kleur ervan. Er zijn maar liefst twaalf verschillende kleuren voorzien. Wilt u het kitschgehalte toch enigszins afzwakken? Dan kunt u ook voor één constante kleur kiezen.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content