De nieuwe kampioenen

In allerlei statistische rangschikkingen verovert China de eerste plaats.

Sportliefhebbers zijn fanatiek als het over de plaats van hun ploeg in het klassement gaat. Landen voelen net hetzelfde over hun plaats in de economische rangschikking. Het voorbije jaar werd duchtig haasje-over gespeeld in allerlei competitielijsten en het was doorgaans het Amerikaanse team dat geklopt werd, meestal dan nog door China. De Chinese export oversteeg de Amerikaanse en het Chinese ICBC is Citigroup voorbijgestoken als de grootste bank gemeten naar marktwaarde (maar niet naar activa of winstcijfers).

In 2008 zal het de beurt aan Duitsland zijn om China te zien voorbijzoeven. China zal Duitsland van de troon van grootste exporteur ter wereld stoten. Het zal ook Duitsland voorbijsteken als invoerder en postvatten op de tweede plaats achter de Verenigde Staten. Het bruto binnenlands product van China (gemeten tegen marktwisselkoersen) zal eveneens dat van Duitsland overtreffen en van China de derde grootste economie van de wereld maken, na de Verenigde Staten en Japan.

China zal op allerlei domeinen Amerika de loef blijven afsteken. In 2008 zal de Chinese vraag voor het eerst de belangrijkste motor van de economische groei van de wereld worden. En de toename van de binnenlandse bestedingen zal in courante dollars meer tot de mondiale groei bijdragen dan de binnenlandse vraag in de Verenigde Staten.

China zal ook Amerika voorbijsteken als het land met het grootste aantal internetgebruikers. Er is echter één kroon die de Verenigde Staten maar al te graag zullen kwijtraken: China zal in 2008 ‘s werelds grootste uitstoter van broeikasgassen worden (sommigen beweren dat het die titel al eind 2007 in de wacht heeft gesleept). Dat neemt echter niet weg dat de per capita emissie van de Verenigde Staten nog altijd vier keer hoger ligt dan die van China.

Als de aandelenprijzen in Shanghai de pan blijven uitrijzen en alsmaar meer Chinese bedrijven zich aan een IPO wagen, dan zal dat de totale beurskapitalisatie van China voorbij die van Japan stuwen. China zal dan alleen nog de Verenigde Staten moeten laten voorgaan. Chinese bedrijven zullen de wereldwijde ondernemingsrangschikkingen steeds meer domineren. Tegen het einde van 2007 waren drie van de zes grootste bedrijven volgens marktkapitalisatie Chinees.

In 2008 zou PetroChina zelfs ExxonMobil in de schaduw kunnen stellen als ‘s werelds grootste onderneming volgens marktwaarde. Dit op voorwaarde dat het zijn plannen doorzet om aandelen te verkopen op het Chinese vasteland en als de prijzen uitrijzen boven de koers die op dit ogenblik in Hongkong genoteerd wordt. Velen zullen beweren dat het hierbij niet gaat om een echte ‘marktwaarde’ omdat het grootste deel van de PetroChina-aandelen in handen van de overheid zal blijven. Maar alleen al het idee dat een Chinese onderneming om het even welk Amerikaans bedrijf kan voorbijsteken, zal de indruk versterken dat China waarlijk een wereldreus geworden is.

DE AUTEUR IS REDACTEUR ECONOMIE AZIë VAN

THE ECONOMIST

Door Pam Woodall

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content