De nieuwe kamerheer

Om elke speculatie de kop in te drukken, koos de Kamer van Koophandel en Nijverheid Antwerpen-Waasland vorige week voor de vlucht vooruit. John Stoop (54) zal eind dit jaar Luc Meurrens opvolgen, die benadrukt tot dan de voorzittershamer te zullen hanteren. “Ik verwacht dat de heer Stoop die periode zal gebruiken om zijn visie uit te werken, zoals ik dat heb gedaan. Tot dan zullen we geen informatie vrijgeven over John Stoop.”

Stoop is een oudgediende van de Kamer, waar hij zich vooral bezighield met de internationale activiteiten. Bronnen uit zijn omgeving omschrijven hem als intelligent, minzaam, en iemand die een sterke aanwezigheidspolitiek voert. “Hij is een warme, vlotte man, met grote commerciële talenten,” weet managing partner Wim Dejonghe van het advocatenbureau Allen & Overy. Stoop zelf werd in 1993 partner bij het Antwerpse kantoor van Loeff Claeys Verbeke, dat hij in de Scheldestad hielp uitbouwen. Toen Loeff eind 2000 opging in Allen & Overy, vestigde hij zich als zelfstandig advocaat.

De familienaam Stoop is in Antwerpen vooral bekend om de Russische connectie. Vader Pierre Stoop was jarenlang bestuursvoorzitter van scheepsagentuur Transworld Marine Agency en oliedistributeur Nafta B. Zoon John is volgens de laatste beschikbare gegevens nog steeds bestuurder bij Nafta en bij diamantinvoerder Russalmaz. Stoop studeerde rechten aan Ufsia en VUB, en liep vanaf 1971 stage bij Leo Delwaide, de huidige havenschepen. Als advocaat specialiseerde hij zich vooral in maritiem recht.

Maar zijn omvangrijke netwerk alleen zal niet volstaan om de Kamer de 21ste eeuw in te loodsen, waarschuwen critici. “De man heeft totaal geen voeling met de realiteit van het hedendaagse bedrijfsleven. Welk concreet dossier heeft hij bij de Kamer afgehandeld? Als strateeg weegt hij te licht.”

Anderen plaatsen heel wat vraagtekens bij het feit dat voor de eerste maal een niet-ondernemer voorzitter wordt, precies op een tijdstip dat er nood is aan een sterke figuur. De komende jaren moeten er knopen worden doorgehakt over de Antwerpse mobiliteit, de luchthaven van Deurne, de Scheldeverdieping en de IJzeren Rijn. “Nafta is een erg magere referentie om met voldoende gezag te onderhandelen met het Vlaams Economisch Verbond en de Kamers van Mechelen en Turnhout over samenwerking, én om op de politieke besluitvorming te wegen.”

Stoop blijft rustig onder de kritiek. “Ik heb niet om deze functie gevraagd, maar ben unaniem verkozen. Bovendien is het eerlijker mij op mijn daden te beoordelen.”

L.H. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content