DE NIEUWE AMBTENAREN

“Stabiliteit” geeft Philippe Demeijer van Siemens Business Services als eerste reden waarom zijn team het informaticacontract van de Vlaamse administratie heeft gewonnen. De carrière van deze naar Overijse uitgeweken Oost-Vlaming tekent ervoor. Sinds 1973 werkt hij bij Siemens, na 1977 bij Siemens Data. Eerst in het contractbeheer, vanaf 1983 als verkoper. Wanneer in september de onderhandelingen over het outsourcingcontract met de Vlaamse administratie beginnen, is hij acht jaar divisiedirecteur met verantwoordelijkheid voor de verkoop in de openbare sector.

Een functie die hij nu trouwens neerlegt om projectleider van de mega-outsourcingovereenkomst te worden. “Men zocht iemand met enkele jaren ervaring in people management,” geeft hij aan. Philippe Demeijer (50 j.) spreekt rustig, geduldig, een twinkeling in de ogen. Zijn vaderlijk imago botst met zijn ambities als halvemarathonloper – vorig jaar nog in de 20 kilometer van Brussel. Siemens investeerde volgens Demeijer 25 miljoen frank in de strijd om het contract. “Een projectploeg van twaalf was er exclusief mee bezig,” legt hij uit. De voorbereiding begon voor de zomer, de verlossende fax viel op 24 december. Ultiem werd er vier namiddagen onderhandeld in een zaaltje van het Crowne Plaza Hotel op het Brusselse Rogierplein. Vooral de twee weken naar het Best and Final Offer op 15 december, met de Tijdelijke Vereniging Andersen Consulting-IBM-COI in de laatste rechte lijn, waren hels. Al die tijd lekte er niets uit de evaluatiecommissie.

Het contract is vermoedelijk 7,5 miljard frank waard over vijf jaar en houdt een kleine 200 mensen aan de slag. Hoeveel wint Siemens? “Daar ga ik geen percentage op plakken,” pareert Demeijer. “We zullen proberen er geld aan te verdienen – en er niet aan te verliezen – en we willen een tevreden klant. Dit is het eerste outsourcingcontract van deze omvang in de publieke sector in continentaal Europa. De visibiliteit is hoog.”

De Vlaamse regering kreeg advies van PricewaterhouseCoopers en leert van anderen. Veel speelruimte heeft Siemens niet. De kwaliteit is vastgelegd in service level agreements. Er wordt gewerkt met open boek. Als de winst te hoog is, vloeit een deel terug. Jaarlijkse benchmarking met de rest van de sector houdt Siemens scherp en voor bijkomend werk kan concurrentie worden ingeschakeld. Drie jaar ver is er een evaluatie.

De uitdaging is dat Siemens wel de contractuele informatici van de Vlaamse administratie overneemt, maar niet de statutaire. Een delicate oefening. Eigenlijk wilde Philippe Demeijer eerst helemaal niet op de foto zonder zijn tegenspeler in de administratie, Ludy Van Buyten, de directeur-generaal aan het hoofd van de entiteit Sturing en Controle Informatica. Maar daar is later nog tijd voor. “Onze ploeg verhuist naar het Hendrik Conscience-gebouw,” zegt Demeijer. “Dit kan alleen werken als we ter plaatse zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content