DE NEDERLANDERS KOMEN

SCAPINO EN VAN DALEN.

De Belgische markt van de schoenendistributie oogt bepaald niet verleidelijk (zie hoofdverhaal). Maar dat lijkt Nederlandse ketens niet af te schrikken : de voorbije weken kwamen twee boven-Moerdijkse schoenendistributeurs zich fors aanmelden op onze markt.

Scapino, de keten van de familie Ziengs uit het Noord-Nederlandse Assen, nam op 18 januari, daags vóór de vereffening van Zakenkantoor Edelweiss (handelsnaam ShoeKonfex), de volledige voorraad en 11 van de 18 winkels (huurcelen) over. De winkels zijn weer open, ze dragen voorlopig nog het ShoeKonfex-logo, in afwachting van de aanpassing aan de Scapino- look. Volgens directeur Henk Ziengs is Scapino met 140 winkels in Nederland de marktleider in het discount-segment. Gemiddeld beslaan z’n winkels een 800 m², schoenen zijn er goed voor 60 % van de verkoop, textiel en sportartikels voor de resterende 40 %. De totale jaaromzet situeert Ziengs ergens tussen 6,5 en 7 miljard Belgische frank. Met 3 winkels in Duitsland had Scapino al een voorzichtig stapje buitengaats gezet, met 11 discountwinkels tegelijk doet het nu een opgemerkte entree op onze markt. “En,” zegt Hendrik Ziengs, “we hebben het voornemen om nog te groeien in België. Maar via die elf verkooppunten willen we eerst aftasten wat de Belgische consument precies wil.”

Ook Van Dalen komt van bij onze noorderburen. Deze keten telt een twintigtal schoenenboetieks (gem. 100 m²) in Nederland en zit in het midden- en hogere marktsegment. In 1994 opende Van Dalen in Antwerpen een eerste Belgische “uitkijkpost”, sinds 1 februari jongstleden heeft die zes zusjes gekregen (Brugge, Hasselt, Mechelen, Leuven, Luik, en Antwerpen). De achtste in het rijtje opent wellicht binnenkort de deuren in Gent.

Van Dalen is op zichzelf niet zo’n groot bedrijf in ’93 haalde het 15 miljoen gulden omzet (270 miljoen frank) en 0,64 miljoen gulden winst (12 miljoen frank). Maar het heeft wel een stevige backing : sinds september van vorig jaar is het vroegere familiebedrijf voor 100 procent in handen van KBB, de beursgenoteerde distributiereus die in z’n portefeuille voorts ook ketens heeft zitten als de warenhuizen De Bijenkorf en Hema, modeketens als M&S Mode en Amici, en nog veel meer.

NEDERLANDSE KETENS OP BELGISCHE MARKT Van Dalen en Scapino laten zich niet afschrikken door sombere berichten uit de Belgische schoenendistributie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content