De ‘Mister Clean’ van Limburg

Na een leven als bankier en ziekenhuisdirecteur wordt Gerard Buteneers per 1 september algemeen directeur van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM).

De voorbije weken nam hij een mini-sabatical, maar vanaf nu wordt het menens. Gerard Buteneers moet niet langer elke dag de weg op naar Sint-Truiden (waar hij directeur was van het regionale ziekenhuis Sint-Trudo), maar kan nu in zijn eigen Hasselt aan de slag. Na de commotie van de voorbije maanden, heeft de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) nood aan rust en stabiliteit. Buteneers, economist met een aardig cv, staat bekend als een integer manager die ook altijd onbesproken bleef. Onder meer de Limburgse werkgeversorganisatie Voka reageerde euforisch op de benoeming van deze ‘Mister Clean’.

Limburg herademt dus: “Met deze man wordt het anders”. Gerard Buteneers noemt zichzelf liefst een teamspeler en een people manager. Maar hij weet ook dat er meer nodig is. “Strikt genomen is een goed team de bron van succes, maar dit kan niet zonder een belangrijke enveloppe aan financiële middelen,” zegt Buteneers die straks een maatschappij leidt met een jaarbudget van circa 125 miljoen euro.”Of om het in voetbaltermen te zeggen: slechts als de ploeg rond draait, kan er gescoord worden. Ik werk op enthousiasme, en dat enthousiasme wil ik zoveel mogelijk overzetten op mijn medewerkers.”

De nieuwe voorman van de LRM maakt nu al weinig geheimen over de te volgen strategie. “De LRM is in het recente verleden te veel een soort spaarbank geweest die vooral op veiligheid speelde,” zegt hij. “We hebben een actievere LRM nodig die het Limburgse bedrijfsleven stuwt en stuurt. Ik wil ervoor zorgen dat het leger van beloftevolle Limburgse kmo’s voldoende begeleid en financieel gesteund wordt. Ik denk daarbij zowel aan industriële bedrijven als aan meer ambachtelijke ondernemingen. Zij moeten weten dat er in de LRM expertise schuilt die nuttig kan zijn voor ze. De LRM moet daadwerkelijk op het terrein actie voeren, en niet vanuit de ivoren toren veilig beleggen, zij het altijd via minderheidsparticipaties. Overigens willen we dat niet eigengereid doen, maar wel via samenwerkingsakkoorden met organisaties zoals Voka, VKW Limburg of Unizo.”

Die visie toont meteen het ware gelaat van de 52-jarige Gerard Buteneers: hij gelooft als geen ander in netwerking. Tijdens zijn loopbaan als bankier bij de vroegere Generale Bank (nu Fortis) bouwde hij bewust en geduldig aan een rijk gevuld bestand visitekaartjes, over alle sectoren heen. Met zijn benoeming aan de top van de LRM ziet Buteneers zijn “oude professionele droom” in vervulling gaan: een dienaar zijn van Limburg en de Limburgse bedrijven.

GERARD BUTENEERS (LRM)

Wordt: de nieuwe algemeen directeur van de LRM.

Vrije tijd: tennis, zwemmen, paardrijden.

KCa

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content