DE MILIEUVRIENDELIJKE COMPUTER

Wilt u ook wat aan het milieu doen? Dan zijn dit een paar trucjes om uw pc energie te laten besparen.

Milieumarketing beroert de gemoederen. Zo roept het ‘lichtend’ voorbeeld van Blackle, heel wat vragen op. Blackle is een website die de zoekrobot Google aanbiedt, maar dan op een zwarte achtergrond. Dat zou energie besparen (www.blackle.com).

Kan met zo’n site inderdaad energie bespaard worden? De meningen lopen uiteen. De nieuwe vlakke schermen zouden juist meer energie verbruiken als ze Google met een zwarte achtergrond tonen. Feit is alleszins dat er ook een aantal eenvoudige middeltjes bestaan om het energieverbruik van uw computer aan banden te leggen.

1. Zet de computer uit

De computer voortdurend ingeschakeld houden, leidt tot een veel hoger verbruik dan men denkt. Bovendien zou dat de levensduur van het toestel verkorten. Volgens het Canadese ministerie voor Energie “verbruikt men minder door de computer en het scherm aan en uit te schakelen naargelang van de behoefte, dan door ze constant aan te laten.” Alleen de monitor uitschakelen, zou het energieverbruik al met 60 % verminderen.

Sommigen beweren echter dat de computer voortdurend aan- en uitzetten gevaarlijk is voor de levensduur van de onderdelen. Dat is niet zo: studies wijzen uit dat zoiets alleen maar het geval is als men de computer om de vijf minuten zou aan- en uitzetten.

2. Kies voor de slaapstand

Gebruikmaken van een ‘schermbeveiliging’, die zichzelf inschakelt als de computer een tijdlang inactief is, is niet hetzelfde als de pc in de ‘slaapstand’ zetten. Het eerste, misschien beter bekend als ‘screensaver’, doet een bewegend beeld verschijnen op het scherm, maar laat geenszins toe om het energieverbruik van het scherm en de pc te verminderen. De slaapstand daarentegen maakt een doeltreffend management van de capaciteit van de computer mogelijk. Met Windows XP, maar ook met de oudere versies, kan de computer in een soort van winterslaap gezet worden als hij niet gebruikt wordt. Het scherm en de harde schijf ‘in slaap wiegen’ gebeurt via het configuratiescherm. Bij een Mac volstaat het om onder het apple-menu op ‘sluimer’ te klikken.

3. Ban de stand-by

Heel wat lampjes blijven aangeschakeld, zelfs als de computer uit staat. We hebben het dan over allerlei randapparatuur, zoals een modem, een printer, externe harde schijven enzovoort. “Al die lampjes vertegenwoordigen elk een verbruik van 1 tot 2 watt per uur,” zegt Ward Bosmans, energy coach bij Electrabel. “Op jaarbasis komt dat overeen met een verspilling van 25 euro voor materiaal dat niets eens in gebruik is.” De specialist raadt dan ook aan om alle randapparatuur die uitgerust is met een stand-bylichtje aan te sluiten op een meervoudige contactdoos met schakelaar en die uit te zetten als men klaar is met de computer.

4. Koop energiezuiniger materiaal

Als u van plan bent u een nieuwe computer aan te schaffen, maak dan de juiste keuze. Let vooral op ecolabels zoals ‘energyStar’ op de toestellen (scherm, computer, printer). Uw aankoop zal ook minder energieverslindend zijn als u eraan denkt dat een lcd-scherm drie tot vier keer minder verbruikt dan een klassiek computerscherm met beeldbuis en dat een draagbare computer vier tot vijf keer energiezuiniger kan zijn.

Christophe Charlot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content