DE MILIEUJURIST

Na de oprichting van een European Environmental Network (zie Trends, 18 november 1993) beschikt Moores Rowland Consultants nu ook over een eigen milieucel, actief in de drie gewesten van het land. Manager wordt jurist Bart Gille, voormalig hoofd van de juridische dienst bij SGS Ecocare Consultants. Hij neemt zijn ex-collega en industrieel ingenieur (KIHO, Gent, 1993) Kris Merckx als senior environmental consultant mee.

Sinds de Belgische afdeling van het internationaal auditkantoor naar de zesde plaats in de nationale top-tien vlak achter Deloitte & Touche en nog vóór Price Waterhouse is opgerukt, kon Moores Rowland niet langer achterblijven. Op vraag van haar cliënteel besloot de groep verder te diversifiëren en een eco-afdeling op te richten. Gille : “Wij willen de bedrijven multidisciplinair, praktisch, milieujuridisch advies geven en hun oplossingen aanreiken voor al hun vragen rond vergunningen, bezwaren, heffingen en administratieve procedures.”

Na zijn humaniora aan het Heilig-Drievuldigheidscollege stapt deze geboren en getogen Leuvenaar in ’82 de rechtsfaculteit van de Alma Mater binnen. Tijdens de cursus Grondig Administratief Recht een keuzevak van professor Marc Boes (KU Leuven), lid van de interuniversitaire commissie ter herziening van het milieurecht, groeit zijn belangstelling voor de juridische aspecten van het milieubeleid. Gille : “Die periode stond het milieurecht nog in zijn kinderschoenen. Maar ik begreep zeer vlug dat deze tak zou uitgroeien tot één van de meest actuele rechtsvakken met belangrijke consequenties voor het ondernemingsgebeuren.”

Tijdens zijn legerdienst volgt Gille een vervolmakingscursus aan de Fiscale Hogeschool in Brussel. In ’89 start Bart zijn professionele carrière als juridisch adviseur bij de Boerenbond, waar hij zich toelegt op overbemesting en ruimtelijke ordening. Twee jaar later stapt Gille over naar de Zwitserse kwaliteitscontrolegroep SGS Depauw & Stokoe om er een milieucel uit de grond te stampen. In ’92 wordt hij hoofd van de juridische dienst van de nieuwe vennootschap SGS Ecocare Consultants (jaaromzet van 120 miljoen frank en een 30-tal medewerkers).

Gille : “Sinds begin dit jaar ben ik manager bij Moores Rowland Consultants. Over het algemeen doen wij hetzelfde werk als bij Ecocare. Maar de complementariteit is veel groter. Enerzijds beschikt de groep actief in een 80-tal landen over een zeer groot klantenbestand en een uitgebreid agentschapsnetwerk. Anderzijds kunnen we nu een beroep doen op knowhow van collega’s juristen, fiscalisten, boekhouders, accountants en bedrijfsrevisoren iets wat vroeger niet mogelijk was.”

Naast het gezin blijft er niet veel tijd meer over voor een hobby, tenzij lesgeven. Zo doceert Gille milieurecht aan het Hoger Instituut voor de Arbeid in Leuven, de Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen en het De Naeyer Instituut in Sint-Katelijne-Waver. ‘s Nachts droomt hij van meer evenwicht in een harmonieuze samenleving.

BART GILLE (MOORES ROWLAND CONSULTANTS) Praktisch milieujuridisch advies aan bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content