DE MIJLPALEN VAN ELECTRAWINDS

1999 Oprichting Electrawinds door Luc Desender, die als autodidact een goeddraaiende VW-Audi-concessie uitbouwde.

2000 Vijf turbines langs Boudewijnkanaal in Brugge, het eerste privéwindmolenpark in België.

2001 Luc Desender verkoopt zijn garage.

2004 Start bouw biomassacentrale in Oostende, en van het eerste windmolenpark in Italië.

2006 Het Britse 3i koopt voor 30 miljoen euro 18 procent in Electrawinds. Er wordt geïnsinueerd dat de deal kadert in de overname van NMBS-dochter ABX door 3i. Amper anderhalf jaar later koopt Desender de Britten uit voor 50 miljoen euro.

25 % in zeewindmolenpark Eldepasco.

2007 Johan Vande Lanotte wordt in december voorzitter van Electrawinds, een functie die hij zal bekleden tot mei 2010.

Overname van de Franse windenergieproducent Adeol.

2008 Bouw biostoomcentrale in Oostende, waarin de Nederlandse zakenbank NIB Capital participeert.

Gemeentelijke Holding en Dexia Gimv Infra+ (DG Infra+) brengen elk 10 miljoen euro in via een achtergestelde lening met warrants. GIMV (25 miljoen) en DG Infra+ (5 miljoen) investeren via een achtergestelde lening met warrants.

2009 50 % in offshore-windmolenpark Rentel; order om in het Zuid-Afrikaanse Coega een windmolenpark te bouwen.

PMV investeert 15 miljoen euro; Federale Participatiemaatschappij FPIM investeert 20 miljoen euro; Gimv XL (28 miljoen euro) en Dexia Bank (12 miljoen) brengen op kerstavond geld in.

2010 50 % in offshorewindpark Seastar; joint venture met Caisse des Dépôts et Consignations om in Frankrijk biomassa-installaties te bouwen; aankoop 51 procent in de Franse biomassaspecialist Biomelec.

Demeter Partners (Frankrijk) brengt 15 miljoen euro vers kapitaal in; Gimv zet 4 miljoen euro achtergestelde leningen om in kapitaal.

Over 2010 werd voor het eerst winst geboekt: 3,7 miljoen euro.

2011 Verkoopt Eldepasco-belang aan Colruyt. Oprichting Otary, waar Electrawinds een van de acht partners wordt met belangen in Seastar en Rentel. Windmolenpark in het Ierse Ballycadden, en start in het Keniaanse Mpeketoni. 25 % in Groene Haven, dat op de Antwerpse Linkeroever het grootste windmolenpark van het land zal bouwen.

PMV en de FPIM investeren elk 10 miljoen euro via een converteerbare lening met warrants.

2012 Koopt helft in offshorepark Norther; overname ex-biodieselfabriek Rosendaal Energy in het Nederlandse Sluiskil; Otary en Electrabel verwerven de laatste zeewindmolenconcessie, Mermaid

Beursgang via fusie met de Duitse investeringsschelp ECT. Dat levert in plaats van de verhoopte 100 miljoen slechts 55 miljoen euro op.

2013 Verkoop minderheidsbelang in Vleemo/Groene Haven aan Aspiravi

Juni: Banken en achtergestelde schuldeisers komen overeen voorlopig hun geld niet op te eisen, in afwachting van een strategische investering. Het bedrijf krijgt 10 miljoen euro overbruggingskrediet van de Vlaamse energieholding, en zal niet-strategische activiteiten verkopen. Er zal worden gefocust op wind en geïntegreerde biomassa in drie regio’s: België/Frankrijk, Servië/Roemenië en Kenia.

Oktober. Electrawinds verkoopt 23 Vlaamse zonneparken aan Inframan (GIMV/Belfius), en richt met het Franse Sofiproteol, Akiolis Tessenderlo en Mindest een joint venture op voor biodiesel. Voor de zonneparken in Italië en windactiviteiten in Zuid-Afrika en Ierland worden nog kopers gezocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content