De mens is niet gemaakt om te beleggen

BELEGGEN Wanneer het kuddegeblaat het luidst klinkt, loont het tegen de stroom in te gaan. © Getty Images/Westend61

Onze hersenen zijn verkeerd geprogrammeerd om succesvol te beleggen. In vijf podcastafleveringen leren we hoe u zichzelf kunt herprogrammeren om de voornaamste denkfouten te vermijden en meer rendement te halen op de beurs.

De meeste mensen associëren financiële markten en beleggen met cijfers, koersen en ingewikkelde wiskundige waarderingsmodellen. Dat geeft het een air van wetenschappelijke zekerheid. Maar net zo belangrijk, zo niet belangrijker, zijn de menselijke en psychologische aspecten van beleggen. Daarom brengen Inside Beleggen en Moneytalk deze zomer een speciale podcastreeks van vijf afleveringen waarin we dieper ingaan op beleggerspsychologie en -gedrag.

Beleggen is mensenwerk, maar de mens is evolutionair gezien niet gemaakt om te beleggen. Doorheen de millennia hebben mensen talrijke oerinstincten, reflexen en denkgewoontes ontwikkeld die hen heel erg van pas kwamen om te overleven in de wildernis en andere uitdagende omstandigheden. Maar op de financiële markten werken die gewoontes beleggers eerder tegen dan ze bijdragen aan hun succes.

Dat heeft deels te maken met hoe mensen informatie verwerken en tot beslissingen komen, maar ook met de context eigen aan de financiële markten. Het lijkt erop dat die gemaakt zijn om mensen aan te zetten tot allerlei denkfouten en foutieve vooroordelen. De markten zijn bezaaid met psychologische valkuilen waardoor beleggers eerder op basis van emotie in plaats van ratio beslissen, met als grootste slachtoffer het rendement van hun portefeuilles.

Dat komt omdat niets zo’n impact heeft op onze hersenen als geld, blijkt uit onderzoek. De dopaminekick wanneer er financieel gewin in het spel is, voelt misschien wel goed, maar beleggers doen er domme dingen door. Hetzelfde geldt wanneer ze verlies lijden.

Oerinstincten

Hebzucht en angst zijn de twee emotionele extremen waartussen beleggers heen en weer worden geslingerd. Telkens op de verkeerde momenten. Wanneer het risico het hoogst is, hebben ze er het minst oog voor en baden ze in overmoed. Wanneer er weinig tot geen gevaar voor zware verliezen meer is, schuilt menig belegger in een hoekje, broedend op een aandelenkorfje van verliezers waar zij of hij nauwelijks nieuwe posities aan toe durft te voegen uit angst dat gevoel van verlies nooit meer te kunnen afschudden.

Dat alles wordt versterkt door de gigantische echokamer die de financiële markten zijn. Kuddegedrag en sociaal conformeren hebben net als die oerinstincten de overlevingskansen van mensen altijd bevorderd, maar op financiële markten kunnen ze de doodsteek zijn. Net wanneer het kuddegeblaat het luidst klinkt, loont het tegen de stroom in te gaan.

In de podcastreeks bespreken Trends-journalisten Jef Poortmans en Ilse De Witte voor welke denkfouten, valkuilen en vooroordelen beleggers het meest vatbaar zijn. Ze gaan ook dieper in op de oorzaken van die denkfouten en hoe die te herkennen. Het gaat ook over wat beleggers kunnen doen om de valkuilen te vermijden en hun rendementen er niet door in gevaar te laten brengen. Ze leggen uit hoe het ideale beleggingsproces eruit ziet, wat beleggers kunnen doen om zich daaraan te houden en hoe ze hun manier van denken en beleggen kunnen aanpassen om op de lange termijn deftige rendementen neer te zetten.

U vindt deze podcastreeks nu op uw gebruikelijke podcastkanalen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content