De meester van Qatar

Paul Lawrie: van Pierpont naar de Europese top.

Vorig jaar gaf de Schot Paul Lawrie aan de vooravond van de Omnium een ‘lezing’ op het golfterrein van Pierpont. Dit initiatief van de plaatselijke organisator, Fredrik Olsson, en van de sponsor van de speler, Wilson clubs, mocht dan al niet de gewenste uitwerking hebben op het vlak van publiciteit, de toeschouwers waren zeker niet voor niets gekomen: Lawrie speelde de eerste negen holes onder par, vertelde daarna uitgebreid over zijn manier van spelen en gaf bovendien een heleboel wijze raad.

Toen Lawrie amper 29 jaar was, had hij al meer dan 40 miljoen frank bij elkaar gesprokkeld op het circuit. Hij was op zeventienjarige leeftijd van school gegaan om zich volledig aan de golfsport te kunnen wijden en in 1993 eindigde hij al als zesde op de British Open (de winnaar was toen Greg Norman) dankzij een hole-in-one met ijzer 3 tijdens de laatste dag.

Op 1 januari van dit jaar werd Lawrie dertig. Een vruchtbare leeftijd blijkbaar, want op 20 februari 1999 won hij alweer 143.196 euro op het toernooi van Dawhah in Qatar en veroverde daarmee een zeventiende plaats op de Europese ranglijst.

Op het golfterrein in het emiraat woei er een stevige wind, maar daaraan is Lawrie wel gewend in het noordoosten van Schotland. Dat speelde uiteraard in zijn voordeel en hij bleef dan ook vier keer onder de 70 met 68, 65, 67 en 68. In totaal speelde hij -20. In 1998 werd dit toernooi ook al door een Schot gewonnen, namelijk door Andrew Coltart. Schotten kunnen nu eenmaal tegen een (wind-)stootje en dat heeft blijkbaar bijna overal ter wereld zijn voordelen.

Lawrie behaalde in Qatar zijn tweede titel na de Open van Catalonië in 1996. Lawrie: “Ik had er genoeg van om altijd maar te moeten horen dat ik maar één titel op twee toernooien had behaald; een overwinning is toch een overwinning. Maar winnen in Dawhah is natuurlijk helemaal iets anders. Ik heb heel goed gespeeld in Qatar. De laatste dag had ik zelfs een enorme stommiteit kunnen uithalen en dan zou het nog goed zijn afgelopen.”

Lawrie maakte van de gelegenheid gebruik om zijn nieuwe coach te bedanken, de ex-profspeler Adam Hunter. Die heeft zijn thuisbasis in het Scottish National Golf Centre, vlakbij St.Andrews. Ook sportpsycholoog Richard Cox vergat Lawrie niet te vermelden. “Mijn doel is om heel sterk en betrouwbaar te spelen en om – waarom ook niet – nog een ander toernooi te winnen dit jaar. Maar ja, u weet hoe dat gaat in de golfsport. De week voor het toernooi in Qatar miste ik de cut in Dubai en afgelopen winter in Schotland haalde ik zelfs een 10 op een tour met drie out-of-bounds.”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content