De meest atypische modefotograaf

© Untitled Paul Kooiker, 2020

De modefotografie begon voor Paul Kooiker als een tussendoortje. Het Amsterdamse foam wijdt er een hele tentoonstelling aan.

Paul Kooiker, geboren in 1964, is een veelgevraagd fotograaf voor toonaangevende modetijdschriften en campagnes van bekende modehuizen. Een ontmoeting met de Amerikaanse modeontwerper Rick Owens en zijn partner Michèle Lamy was de start van zijn avontuur in de mode. Owens en Lamy bewonderden het heel persoonlijke universum van de Nederlander en gaven hem in 2013 carte blanche voor hun lookbook.

Hoewel hij dat opdrachtwerk in het begin strikt gescheiden wilde houden van zijn autonome werk, is de grens tussen beide intussen helemaal vervaagd. Zijn modefotografie is onconventioneel. Alles wat we associëren met mode – kleding, modellen en glamour – ontbreekt doorgaans. De surrealistische beelden van Kooiker lijken eerder verstilde filmscènes waarvan de toeschouwer het verhaal niet kent. Vaak ontbreekt het gezicht van de modellen en lijken ze bijna poppen. Armen, benen en haar leiden een eigen leven. Terwijl fashion meestal wordt gezien als iets wat trendy is, wordt de modefotografie van Kooiker gekenmerkt door tijdloosheid.

Zijn tentoonstelling in het foam in Amsterdam brengt allerlei beelden uit zijn modeopdrachten samen in een totaalinstallatie die werkt als een spiegelpaleis.

Fashion, foam in Amsterdam, tot 12 februari

Smooth Cotton, Galerie Zink in Waldkirchen, van 18 februari tot 7 mei

De meest atypische modefotograaf
© Untitled Paul Kooiker, 2021

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content