De meerwaarde van architectuur

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Kan architectuur de regeringsonderhandelingen redden? Johan Anrys, architect bij het Brusselse bureau 51N4E, meent dat “architectuur bij uitstek een middel is om tegengestelde ideeën te combineren”. Het punt dat Johan Anrys terecht maakt, is dat goede architectuur mensen bij elkaar kan brengen, visies kan bundelen.

51N4E heeft dat voor elkaar gekregen in het cultuur- en designcentrum op C-Mine in Genk. De oude mijnsite van Winterslag verandert er in een nieuwe stadswijk.

51N4E levert met zijn bijdrage aan C-Mine het winnende project in de categorie niet-residentieel van de Belgian Building Awards. Het project kwam als sterkste naar voren uit 63 inzendingen.

Met de Belgian Building Awards gaan Trends, Top Bouw, de Belgische Architecten, Batibouw, de Confederatie Bouw en Bouwkroniek elk jaar op zoek naar grensverleggende architectuur in ons land. In de categorie residentieel selecteerde de jury vier projecten uit de tachtig inzendingen. De jury (architect Jan Bruggemans, burgerlijk ingenieur architect Dirk Jaspaert, architect Goedele Desmet, burgerlijk bouwkundig ingenieur Laurent Ney en architect Jan De Vylder) koos Woning Den Anker van het Gentse bureau 360 architecten als winnaar. Zij realiseerden in Woning Den Anker in Leuven niet alleen een respectvolle verbouwing, ze tonen er ook de verrassende kwaliteiten van stedelijk wonen.

Met de Prijs Cultureel Erfgoed zet de architectuurjury een sterke en duurzame actie in de schijnwerpers. Dit jaar gaat de prijs naar Norbert Nelles, een van de drijvende krachten achter het bureau ARTAU en directeur van het Institut supérieur d’Architecture Saint-Luc de Wallonie.

De International Award, die door alle partners van de Belgian Building Awards wordt toegekend, gaat dit jaar naar het Spaanse architectenbureau RCR Arquitectes. Het bureau heeft veel aandacht voor landschappelijke structuren, zelfs in een stedelijke omgeving als Gent.

De Belgian Building Awards is meer dan een architectuurwedstrijd. Want goede architectuur moet ook goed gebouwd worden. Het Ardense houtverwerkingsbedrijf HMS Bausysteme ontwikkelde een duurzaam bouwsysteem en ontvangt daarvoor de Innovation Award. De Design Award gaat naar Velux dat de topontwerper Ross Lovegrove in de arm nam om een nieuwe lichtstraat te ontwikkelen.

Tot slot zijn er nog de Keien van Bouwkroniek, een onderscheiding voor snelgroeiende bouwbedrijven. In de categorie algemene bouwbedrijven gaat de prijs naar de sleutelklarewoningbouwer BIK Woningen. In de categorie grondverzet en wegen- en waterbouw krijgt offshoreaannemer GeoSea de Kei.

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content