De markt houdt stand

WOLUWE VALLEY In Sint-Lambrechts-Woluwe ontwikkelt Urbicoon een project met 123 appartementen. Oplevering in 2022. © DDS+

Het coronavirus heeft de investeerders op de woningmarkt niet weggejaagd. De vraag blijft sterk. Maar hoelang zal dat nog duren?

Twee derde van de kopers van nieuwbouwappartementen zijn investeerders, die willen verhuren. De markt heeft even stilgelegen door de coronacrisis, maar intussen is de activiteit weer aangetrokken. De enige zorg is het aanbod, dat naar verwachting veel lager zal uitvallen in de komende twaalf tot achttien maanden.

Vastgoed blijft een aantrekkelijk beleggingsproduct. De gezinnen hebben nog altijd veel spaargeld en de hypotheekrentes blijven relatief laag. Daar komt weinig verandering in. “Als de Europese Centrale Bank (ECB) de tarieven zou verhogen, zou dat rampzalig zijn voor het economisch herstel”, merkt Pascal Lasserre, de voorzitter van de Professional Association of Credit Brokers (APCC) en directeur van Excel&Co, op. In 2019 zijn bijna 310.000 hypothecaire kredieten afgesloten, een stijging van

22 procent ten opzichte van 2018. Volgens de Nationale Bank variëren de tarieven tussen 1,61 en 2,05 procent.

Bovendien verwacht ING dat de economische onzekerheid die sommige gezinnen boven het hoofd hangt, de huurmarkt zal stimuleren. “Gezien de volatiliteit van de financiële markten blijft vastgoed een alternatief voor beleggers”, stelt ING nog. “Het geloof van de Belgen in onroerend goed ondersteunt ook de prijzen.” Het is onwaarschijnlijk dat het fiscaal beleid de komende maanden veel zal veranderen.

Tijdens de lockdown viel alle activiteit op de vastgoedmarkt stil, maar sinds de vastgoedspelers op 11 mei het werk mochten hervatten, is ze zeer snel teruggekomen. Desondanks zal het aantal transacties in 2020 lager liggen dan in 2019, dat een recordjaar was.

Stijgende prijzen

Volgens de recentste cijfers van het taxatiebureau de Crombrugghe & Partners bedraagt de gemiddelde prijs van een nieuw appartement in Waals-Brabant 295.500 euro (voor een gemiddelde oppervlakte van 98,5 m2). Dat is een stijging van 2,5 procent in een jaar. In Vlaams-Brabant (94 m2) bedraagt de gemiddelde prijs 279.650 euro, een stijging van 4,5 procent in één jaar. In Brussel is de gemiddelde prijs stabiel gebleven op 318.500 euro voor een gemiddelde oppervlakte van 95 vierkante meter.

De banken voorspellen dat de vastgoedprijzen volgend jaar zullen dalen. KBC verwacht een krimp van 3 procent, ING rekent op 2 procent en BNP Paribas Fortis houdt het op 1 procent. De meeste spelers op het terrein zijn evenwel veel omzichtiger en gaan ervan uit dat de prijzen stabiel blijven. Ze maken zich zorgen over een ander probleem. Doordat de bouw van nieuwe woningen achteruitgaat, zouden de prijzen vanaf begin 2021 de hoogte in kunnen gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content