De man die Midden-Europa beveiligt

Een Vlaming in een Amerikaanse veiligheids-

firma? Een weinig benijdenswaardige positie.

Gelukkig voor Alex Bogaerts hebben de Oost-

Europese telecombedrijven en banken nog geld.

Hoe voelt een Vlaming zich vandaag in een Amerikaans veiligheidsbedrijf? “We krijgen geregeld de vraag of er geen pro-Amerikaanse dingen in onze software zitten. Het antwoord is neen, maar niemand zal dat ooit kunnen bewijzen,” zegt Alex Bogaerts, een zestalige handelsingenieur die de Europese activiteiten van het Amerikaanse Internet Security Systems ( ISS) heeft uitgebouwd.

ISS – 1800 man, 250 miljoen dollar omzet, waarvan 40 miljoen dollar in Europa – is sterk in indringingsdetectie en het opsporen van zwakheden in netwerken. Vorige maand kondigde het bedrijf aan dat het 14.000 manuren stopt in de “nationale strategie voor de beveiliging van cyberspace” van George Bush.

Bogaerts en ISS-baas TomNoonan kennen elkaar van in 1993, toen ze bij Dun & Bradstreet Software de grote bedrijfsbeheersystemen van het voormalige MSA/McCormack & Dodge probeerden te vermarkten. Bogaerts haalde begin jaren zeventig een MBA in Leuven en vertrok naar het buitenland. Hij werkte eerst voor een Canadese staalfabriek, daarna voor Westinghouse en kwam uiteindelijk terug naar Europa. Hij werd als verkoper binnengehaald bij databasebedrijf Cullinet, dat in 1989 werd overgenomen door Computer Associates. Hij was een van de stichters van de informaticaconsulent Ethica, maar nog voor de overname door Jeeves ging Bogaerts voor Dun & Bradstreet werken.

ISS is hier veel minder bekend dan klant en concurrent Ubizen. “Op een kleine markt als België heeft het geen zin om Ubizen de duivel aan te doen,” zegt Bogaerts. Zijn prioriteiten liggen in de bank- en telecomsector van het voormalige Oostblok. “Ze zijn daar ontsnapt aan het internetfiasco omdat hun infrastructuur nog niet klaar was. Vandaag is dat wel zo. Hun telecombedrijven hebben geen schulden en ook de banken hebben geen geld verloren aan de internethype. Ze hebben het geld en ook de behoefte.”

Wim Jespers (42).

Is: algemeen directeur België bij Greggs.

Vrije tijd: gezin, lezen en motorrijden. Alex Bogaerts (53).

Is: president Europa, Midden-Oosten en Afrika van Internet Security Systems.

Vrije tijd: tennis, minivoetbal.

B.L.

“In het kleine België heeft

het geen zin om Ubizen de duvel aan te doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content