De man die geld aantrekt

Kan Ivo Vandeweerd bij Qmedit overdoen wat hij bij chipdesigner Easics heeft gerealiseerd?

In tijden van kapitaalschaarste slaagde het Leuvense bedrijf Qmedit er toch in 750.000 euro bij elkaar te schrapen. De spin-off van de KU Leuven ontwikkelt projectsoftware voor de medische sector. De chief executive officer (CEO) die dat klaarspeelde, heet Ivo Vandeweerd. Hij moet het bedrijf door zijn eerste jaren loodsen en kan daarbij bogen op de sleutelfiguren Heidi Opdebeeck, Erik Van Hoeymissen en Dieter Penninckx, het drietal dat de fundamenten van Qmedit legde. Bovendien is Vandeweerd niet aan zijn proefstuk toe: hij stond in 1992 mee aan de wieg van chipdesigner Easics. De aandeelhouders van Easics leven met de glimlach, want in mei 2000 betaalde het Amerikaanse TranSwitch bijna 20 miljoen dollar voor de overname van het jonge bedrijf.

Twee jaar later is Vandeweerd als externe consultant actief, maar het ziet er naar uit dat hij vooral de kar van Qmedit zal trekken. Het project bevalt hem immers. Qmedit wil met zijn software het behandelingsproces in de gezondheidszorg optimaliseren. Zorgverstrekkers, artsen en ziekenhuizen kunnen terugvallen op zogenaamde ‘zorgpaden’, die moeten zorgen voor meer efficiëntie en een betere dialoog met de overheid. Precies dat maatschappelijke trekt de CEO aan. “Alle ingenieurs zijn ook wereldverbeteraars,” weet Vandeweerd. Bovendien: wie getrouwd is met een fysiotherapeute, vindt de interesse voor gezondheidszorg vanzelf onder zijn hoofdkussen.

Zelf is Vandeweerd ingenieur elektronica uit de stal van de KU Leuven. Het was bijna logisch dat hij in 1984 voor zijn doctoraat bij het Imec onderdak vond. Eind de jaren tachtig trok hij voor een jaartje naar Grenoble als onderzoeker voor France Télécom. “Zo’n jaar buitenland is voor iedereen een aanrader,” weet hij. Vervolgens keerde hij terug naar België en begon als projectmanager bij Philips. Maar na twee jaar hield hij het daar voor bekeken en begon hij samen met wat vrienden Easics.

De sportieve Limburger over zichzelf: “Ik ben meer ondernemer dan manager. Projecten in de startende sfeer interesseren me altijd. Geld vinden en een goed businessplan schrijven: dat is mijn ding.”

R.B. [{ssquf}]

Ivo Vandeweerd (41).

Wordt: CEO van Qmedit.

Vrije tijd: tennis, golf, joggen, katamaranzeilen.

Ivo Vandeweerd slaagde erin om 750.000 euro bij elkaar te schrapen voor het Leuvense Qmedit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content