De man die e-business-oplossingen bedenkt

Rudi Van den Bossche, ex-The Reference, wil niet werken voor een manager en ook niet zakendoen met managers. E-business van bedrijfsleider tot bedrijfsleider, dat is zijn ding.

Het lijkt wel een antidosis voor ondernemerschap. In 2001, na het uiteenspatten van de internetzeepbel en de aanslagen in New York, kreeg Rudi Van den Bossche de lastige taak toegewezen om The Reference er weer bovenop te helpen. De Gentse websitebouwer, het geesteskind van Van den Bossche, Franky Redant en de broers Jo en Ben Caudron, had acht succesvolle jaren achter de rug.

“We waren steeds stevig gegroeid, maar omdat er plots overal marketingbudgetten verdwenen, keken we voor het eerst tegen een inkrimping aan. Ik was de man met een financiële achtergrond, had accountancy gestudeerd en mocht dus de problemen aanpakken.” Uiteindelijk werd The Reference in de zomer van 2002 verkocht aan het Britse Algo Vision.

Toch staat Van den Bossche twee jaar later alweer aan het hoofd van een eigen bedrijf. Voor Nonillion, een ontwikkelaar van e-businessoplossingen, ging hij opnieuw in zee met Franky Redant. “Het valt me zwaar om een manager boven mij te hebben,” lacht hij.

Nonillion richt zich op kleine en middelgrote ondernemingen. “Je zit aan tafel met de bedrijfsleider zelf, niet met een of andere manager.” Van den Bossche vindt het een tweesnijdend zwaard: “Het is veel directer, maar ook veel moeilijker, want uiteindelijk gaat het bij die mensen om hun eigen geld.” Zijn financiële achtergrond weegt door in de manier waarop hij naar de klanten stapt, vindt Van den Bossche: “Veel laat zich vertalen in termen van rentabiliteit. Je moet tenslotte kijken naar de economische voordelen die e-business kan opleveren.”

Teamwork en partnerships zijn andere constanten in de carrière van Van den Bossche. “Ik geloof sterk in de voordelen van samen iets op te zetten, met participatie van de werknemers. Ik zou het vreselijk vinden als alle beslissingen eerst langs mij moeten passeren. Je gaat in dit vak toch op zoek naar mensen met een eigen gedacht.” Al heeft hij ook een andere verklaring klaar: “Of het is weer een financiële reflex: risico spreiden,” lacht hij.R.C.

Rudi Van den Bosssche (40).

Is: medeoprichter van Nonillion.

Vrije tijd: gezin, lopen, zwemmen, fietsen.

R.C.

“Je gaat in dit vak toch op zoek naar mensen met een eigen gedacht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content