De man die Cockerill Sambre redde

Philippe Delaunois was de man die Cockerill Sambre redde van een wisse ondergang. Nu wordt hij voorzitter van de kalksteenproducent Carmeuse.

“Ik huiver soms als ik eraan terugdenk hoe ik, toen ik twintig was, dacht over mensen die mijn huidige leeftijd hebben. Maar ik merk nauwelijks dat ik de zestig voorbij ben, behalve wanneer ik in de brievenbus een uitnodiging vind van de burgemeester voor een pensenfeest voor senioren.” Aan het woord is Philippe Delaunois, de toekomstige voorzitter van de Waalse kalksteenproducent Carmeuse.

Delaunois trad toe tot de siderurgie zoals anderen tot de kerk toetreden. Dat was in 1965, na briljante studies burgerlijk ingenieur aan de Facultés Polytechniques van Bergen. “De ingenieursstiel was voor mij een roeping,” zegt hij. “Mijn vader was zelf metaalkundig ingenieur en ik ben dan ook opgegroeid tussen een profielwals, een staalgieterij en een hoogoven.” Delaunois begon zijn loopbaan bij Hainaut-Sambre als ingenieur in de walserij. Vier jaar later stapte hij over naar Forges de Clabecq. Omdat hij zo geboeid was door economie, begon hij daarnaast ook te studeren voor handelsingenieur.

Na die opleiding keerde de Bergenaar terug naar Hainaut-Sambre en voegde zich bij de staf van de algemene directie. “Dat was een maand vóór de crisis van oktober 1974 de staalsector overal in de wereld trof,” herinnert hij zich. Begin jaren tachtig fuseerde het bedrijf met branchegenoot Cockerill. Delaunois (door de lezers van ons zusterblad Trends-Tendances in 1988 verkozen tot Manager van het Jaar) mag het op zijn conto schrijven dat hij Cockerill Sambre, dat ten dode opgeschreven leek, erbovenop heeft geholpen.

Toch vinden we hem in 1999 terug aan de zijde van Thomas Leysen, voorzitter van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij, om de Waalse persgroep Mediabel over te nemen van het bisdom Namen, dat meerderheidsaandeelhouder was. Zelf een verwoed krantenlezer, stortte Delaunois zich in het nieuwe avontuur.

Hij is nu voorzitter van de raad van bestuur van Mediabel, maar binnenkort zal hij daar nog maar één dag in de week zetelen. In januari 2003 volgt hij voorzitter Dominique Collinet van Carmeuse op, die 65 jaar wordt.

Françoise Antoine [{ssquf}]

Philippe Delaunois (60).

Wordt: voorzitter van Carmeuse.

Vrije tijd: paardrijden en zeilen.

“Ik ben opgegroeid tussen een profielwals, een staalgieterij en een hoogoven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content