De man achter de schermen

Jan Sap heeft er in zijn eerste jaar als directeur-generaal van Unizo 50.000 kilometer opzitten. Hij moet de band leggen tussen de elf regio’s en de nationale organisatie van zelfstandige ondernemers.

Jan Sap was verantwoordelijk voor de interne reorganisatie van Unizo. Hij herleidde de 23 regionale secretariaten tot elf regio’s, zocht nieuwe mensen waar dat nodig was en smeedde nieuwe banden tussen regio’s en nationale structuur. Op 1 april 2006 werd hij voor dat titanenwerk beloond: hij werd directeur-generaal van Unizo. Met als hoofdopdracht de interne organisatie. Jan Sap is daarmee de nummer twee van de organisatie van zelfstandige ondernemers, na gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt. Hij is de man achter de schermen, Van Eetvelt staat ervoor.

“De reorganisatie moest eind 2005 rond zijn, maar heeft meer tijd gevergd,” zegt Jan Sap. “We hebben alles grondig moeten doorpraten en er waren ook praktische problemen, waardoor de implementatie langer heeft geduurd. Het ging allemaal niet zo snel als ik had gedacht. Maar het is uiteraard beter alles goed uit te kienen.”

Sap veranderde ook de nationale structuur met de oprichting van een directieraad waarin de elf regionale directeurs samen zitten met de nationale directie en de specifieke directeurs – nieuwe functies – voor de sectorenwerking (Luc Ardies) en de doelgroepen zoals starters en kmo’s (Marnix Demasure).

“Mijn nieuwe functie is me goed bevallen,” zegt Sap. “Er zijn nog wel een paar knelpunten. We moeten veel meer ondersteuning geven van het nationale niveau naar het regionale, bijvoorbeeld op het vlak van communicatie en financiën. Het voordeel is dat we nu een plattere organisatie hebben en dat we met de beperking tot elf regio’s een professioneler team hebben.”

Onder leiding van Karel Van Eetvelt profileert Unizo zich vrij scherp op communicatievlak. Sap heeft er geen problemen mee: “Ondernemers zien graag dat soort scherpe reacties. Ik krijg daar zeer positieve signalen over.”

Saps agenda is er niet lichter op geworden. Hij heeft vooral contacten met ondernemers die in de bestuursraden van de regio’s zitten. En dat betekent dus veel avondoverleg. “Maar ik neem dat er graag bij,” zegt hij. Het betekent wel dat hij veel rondrijdt: 50.000 kilometer in het eerste werkjaar in zijn nieuwe functie. En dat zonder chauffeur. “Ik rijd graag en gelukkig woon ik in Gent, dat vrij centraal ligt. Maar mijn agenda is soms wel een echte puzzel.” Afspraken maken met zijn vrouw tijdens de week is soms wel eens een probleem. “Maar in het weekend lukt het ons vrij aardig,” zegt Sap. “Ondanks mijn vele avondwerk, zien we elkaar voldoende.” Sap heeft geen kinderen, zijn vrouw is juriste bij Stad Gent.

En alsof al dat rondrijden met de auto nog niet genoeg is, rijdt Sap ook graag met de fiets. Hij is uiteraard lid van het nieuwe Unizo-Passage Cycling Team, dat ondernemers op de fiets probeert te krijgen. “Vier jaar geleden ben ik op de Ventoux net voor Karel ( nvdr – Van Eetvelt) gebleven, maar of dit nu nog zal lukken, betwijfel ik een beetje.”

JAN SAP (UNIZO)

is:directeur-generaal Unizo.

Vrije tijd: fietsen, lezen.

G.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content