De Maastricht-norm

The European Fine Art Fair in Maastricht belooft weer veel moois. Zoekt u een Rembrandt, Rubens, Picasso ? Of valt u voor dat Van Goghje ?

Maastricht mag dan al van langsom slechter befaamd zijn omwille van die vervloekte “convergentiecriteria”, bij gefortuneerde kunst- en antiekliefhebbers van over de hele wereld staat het Nederlands-Limburgse stadje bekend voor een heel andere norm : die van The European Fine Art Fair, kortweg TEFAF, de vermaarde kunst- en antiekbeurs. 160 handelaars uit Europa, de VS en zelfs Hongkong tonen er werken van de hoogste kwaliteit : TEFAF heeft niet voor niets zowat 80 deskundigen die in onafhankelijke keuringscommissies de stukken beoordelen op kwaliteit, echtheid en conditie.

De beurs is opgesplitst in zeven secties. Meest tot de verbeelding spreekt de sectie Schilderijen, Tekeningen en Prenten, die zich een grote faam heeft opgebouwd inzake Vlaamse en Hollandse meesters van de 16de en 17de eeuw. Portretten van de hand van Rembrandt (4,8 miljoen), Rubens (tekening, 325.000 dollar), Frans Hals, David Teniers,… Nederlandse handelaren bieden twee schilderij van Vincent Van Gogh aan : voor Meisje in het Haagse Bos (1882) wordt tussen 18 en 27 miljoen frank gevraagd, voor De Pastorie (1888) zelfs om en bij 90 miljoen. Van Gogh schilderde de pastorie van Nuenen tweemaal : in het Van Goghmuseum van Amsterdam bevindt zich het werk dat de voorkant van de pastorie toont, op TEFAF is het andere werk te koop, dat de achterzijde toont en het atelier waar de kunstenaar werkte.

In de sectie Kunstnijverheid wordt een van de hoogtepunten aangeboden door de Antwerpse handelaar Jan Dirven : een “Vierge en Majesté” in verguld gegraveerd koper en émail champlevé. Deze tronende “Maria met kind”, vervaardigd rond 1275 in Limoges, is vrij uniek : de laatste dertig jaar werd op de kunstmarkt geen vergelijkbaar exemplaar van zo’n kwaliteit aangeboden. Ook uit Antwerpen komt Bernard Blondeel, die als blikvanger in de sectie Textura een reeks van vier geweven Brusselse wandtapijten (van rond 1600) met voorstellingen van tuinen presenteert.

Twintigste-eeuwse kunst is er ook, met meesters als Picasso (“Femme et Arlequin”, 1905-’06, en “Verre et Citron”, 1925), Matisse (tekening van een zittende vrouw, 185.000 dollar) en Francis Bacon (studie van een zelfportret uit 1981).

Klassieke oudheden en egyptische kunst vindt u hier ook, evenals boeken, manuscripten en kaarten. Tot slot, voor de liefhebbers van juwelen : Cartier toont een platina “Bantou”-armband met twee zebrakoppen, bezet met diamanten, smaragden, en onyx, voor de prijs van 370.000 gulden. Echt een hebbedingetje.

RAF PAUWELS

The European Fine Art Fair, van 9 tot en met 17 maart in de MECC-hallen te Maastricht. Open van 11 tot 20 uur, tijdens het weekend van 10 tot 18 uur. Toegang : 50 gulden, maar voor die prijs krijgt u er wel de catalogus bij. tel.0031-73.614.51.65 en 0031-43.383.86.66

Johannes Hendrik Fredriks, 1778 TEFAF heeft een grote faam inzake Vlaamse en Hollandse meesters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content