De luxueuze sigarendozen van George Bush en Elton John

Dominique Soenens Freelancejournalist

Glanzende humidors, exquise bewaarboxen en fraai versierde luxedozen: ze zijn een bijna noodzakelijke uitrusting voor levensgenieters die houden van sigaren, juwelen, chocolade en van stijlvolle objecten tout court.

Of het nu gaat om een handgerolde sigaar of om onweerstaanbare chocoladebonbons, genieten begint volgens het Gentse bedrijf Zaros bij een passende bewaardoos. En die is bij voorkeur gemaakt in hoogwaardige luxematerialen, van Italiaanse ultrahigh suède tot aromatisch cederhout uit Spanje. “Onze materialen komen van over de hele wereld,” vertelt zaakvoerder Willem Willems. “De luchtbevochtigers en thermometers, die we onder meer voor de humidors gebruiken, worden zelfs speciaal voor ons gemaakt.” Deze luchtbevochtigers zijn voorzien van Aztec-klei uit Amerika en garanderen een 70 % luchtvochtigheid.

Zaros verdeelt in Europa de producten van Jeremy Simpson, een Britse designer die op de Filipijnen woont en werkt. Simpson kan met zijn handgemaakte producten mooie referenties voorleggen. Wereldbekende sigarenliefhebbers als prins Albert van Monaco, David Hasselhof, Arnold Schwarzenegger, Bill Clinton en Juan Carlos, de koning van Spanje, hebben een ‘Humidor 350 stick’ in hun bezit.

De humidors die Zaros aanbiedt, variëren in capaciteit van 350 sigaren tot een handige pocketcase voor één sigaar. Daarnaast zitten er in de collectie onder meer ook schrijfdozen, juwelendozen en chocoladedozen. De prijs van de boxen schommelt van een luttele 75 euro voor een pocket case tot 4000 euro voor een schrijfdoos gemodelleerd naar de authentieke exemplaren die in het begin van de negentiende eeuw erg in trek waren.

De Britten kennen iets van dozen

Zaros is niet de enige zaak in België die zich toelegt op exclusieve bewaardozen. Timeless Collection poogt sinds een jaar via het internet negentiende-eeuwse, voornamelijk Britse bewaardozen aan de man te brengen. Behalve de Engelse dozen heeft Timeless Collection ook exemplaren uit Duitsland, meer bepaald uit de Biedermeierzeit.

En wie houdt van prestigieuze Britse producten met een zweem van tijdloosheid, vindt bij Degand in Brussel de exclusieve dozen van de Britse icoon van het stijlvolle meubel, David Linley, zoon van prinses Margaret van Engeland. Deze Britse meubelmaker verwierf vooral bekendheid met prestigieuze projecten als de lobby van het Londense Savoy Hotel en de inrichting van een aantal jachten. Popsterren Mick Jagger en Elton John zijn trouwe klanten.

Hetzelfde gevoel voor gesofisticeerdheid en nauwgezet vakmanschap vind je ook bij Michel Perrenoud, de houtvirtuoos uit Zwitserland. Terend op een eeuwenoud patrimonium van artisanale klokkenmakers maakt Perrenoud gebruik van kostbare houtsoorten om – met behulp van moderne technologie – handgemaakte, zeer mooi vormgegeven producten te creëren. Naast horlogelijsten en klokken verkoopt Perrenoud humidors, schrijfaccessoires en luxeverpakkingen. Een van de nieuwigheden van het Zwitserse bedrijf is de Mysterium, een in massief mahoniehout uitgevoerde humidor met een bijzonder slot.

Dominique Soenens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content