I Trulli bestaat meer dan dertig jaar en is uitgegroeid tot een vaste waarde. Pierino Pace, die in 1969 op negenjarige leeftijd vanuit de regio van Bari in België belandde, kwam als jobstudent in aanraking met de horeca. Na zijn studie ging hij aan de slag in de betere Brusselse eethuizen, zoals Trattoria in de Louizawijk. Pace opende in 1986 I Trulli in de Jourdanstraat en legde de lat jaar na jaar wat hoger. Zo werd de inrichting verschillende keren aangepast, de laatste keer be...

I Trulli bestaat meer dan dertig jaar en is uitgegroeid tot een vaste waarde. Pierino Pace, die in 1969 op negenjarige leeftijd vanuit de regio van Bari in België belandde, kwam als jobstudent in aanraking met de horeca. Na zijn studie ging hij aan de slag in de betere Brusselse eethuizen, zoals Trattoria in de Louizawijk. Pace opende in 1986 I Trulli in de Jourdanstraat en legde de lat jaar na jaar wat hoger. Zo werd de inrichting verschillende keren aangepast, de laatste keer begin dit jaar. Het nieuwe kader is sober en er kwam een wijnbar aan de ingang bij. De sfeerbepalende glas-in-loodramen in sierlijke art-nouveaustijl en de pizzaoven bleven onveranderd. Onlangs heeft dochter Graziana haar intrede in de eetzaal gedaan. Ze spreekt zes talen en is het zonnetje van het huis. Graziana wordt gecoacht door haar vader, die zijn tijd verdeelt tussen de keuken en de eetzaal. Achter de schermen werkt Béatrice Nadin. De Waalse kokkin werd opgeleid bij Lola en is al vijftien jaar in huis. Ze volgt de seizoenen en maakt gebruik van eersteklas producten. I Trulli behoort niet tot de goedkoopste Italiaanse eethuizen. Gerechten die de vaste klanten blijven vragen, zijn soep van gegrilde Bretoense kreeft op een bed van aardappel met pijlinktvis (38 euro) en zeebaars gegaard in zoutkorst (75 euro voor twee). De Franstalige kaart krijgt ondersteuning van een wijnboek, dat nog dateert van voor de verbouwingen en waarin heel wat doorhalingen staan. De koopjeshoek vermeldt de wijnen die snel moeten worden geconsumeerd. Wij dronken wijnen per glas (9 euro) en die waren van bevredigende kwaliteit. Crostini met burrata, smakeloze truffelplakjes met overheersende, synthetische truffelolie, was het welkomsthapje. De twee voorgerechten waren geroosterde, malse octopus met een lekkere crème van tuinbonen (18 euro) en ravioli van verborgen koningskrab met puree van asperges, gekonfijte tomaat en een lichte jus (26 euro). Er waren ook twee hoofdgerechten: het keurig schoongemaakte vlees van gebraden zeebarbeel lag in het bord met olijven, kappers, gesmolten spinazie en tomatensaus (32 euro), en vier mooie stukken zonnevis van de grill kwamen met kapperboter, zilte monniksbaard, zeegroenten en gewelde botersaus (40 euro). Die smakelijke en verzorgde maaltijd werd afgesloten met een nagerecht uit Puglia: affogato San Marzano, bereid uit vanille-ijs, kruidenlikeur en gemalen koffie (10 euro). Pieter Van Doveren