De langste waterleiding ter wereld

Wouter Temmerman medewerker Trends

Het Nederlandse Join the Pipe koppelt lokale ecologie aan internationale ontwikkelingssamenwerking. Met de verkoop van ecoflessen en kraantjeswater financiert het tappunten en sanitaire projecten in Afrika en Azië.

Sociaal netwerk

“Meer dan een miljard mensen hebben nog steeds geen toegang tot schoon drinkwater, terwijl wij hier elke dag zo’n 70 liter drinkwater gebruiken om het toilet door te spoelen”, vertelt co-oprichter Geraldo Vallen, vandaag gastspreker op het seminarie Duurzaam communiceren in Antwerpen. “We zijn met Join the Pipe gestart om ons steentje bij te dragen aan een eerlijker verdeling van het drinkwater in de wereld. Een sociaal netwerk voor mensen die bewust kraantjeswater drinken, leek ons de aangewezen methode om te communiceren. Wij moeten het hebben van mensen die via een community vrienden en familie overtuigen.”

Watertappunten in Nederland en België

Join the Pipe wil mensen ertoe aanzetten meer kraantjeswater te drinken en zo de hoeveelheid plastic verpakkingen te reduceren. Dat doet het via de verkoop van duurzame flessen, karaffen en via drinkwaterpunten. Die hebben de vorm van stukjes waterleiding. Het kraantjeswater kunnen de eigenaars niet enkel uit hun eigen kraan halen, maar ook uit de tappunten die Join the Pipe hier en in ontwikkelingslanden installeert.

2500 euro per tappunt

In Nederland staan meer dan 200 tappunten, maar de Nederlandse regering engageerde zich al om dat aantal tegen 2020 op te drijven tot 3000. De installatie van één waterpunt kost een stad, gemeente of school 2500 euro. In België staan er Join the Pipe-taps in Hasselt, Maldegem, Mol en Boortmeerbeek. Join the Pipe moedigt de consumptie van kraantjeswater in het bijzonder aan in Nederlandse scholen. “Ook in onze scholen is kraantjeswater vaak enkel beschikbaar in de toiletten”, legt Geraldo Vallen uit.

Ontwikkelingshulp

Voor elk tappunt dat ze in het Westen plaatst, bouwt de organisatie een pomp of tap in een school in een ontwikkelingsland. Daarvoor valt de ngo terug op de inkomsten uit de verkoop van haar flessen, maar ook op donaties van restaurants en festivals die kraantjeswater voor Join the Pipe verkopen. “We zochten een manier om blijvend inkomsten te genereren zonder dat we altijd een deel van die inkomsten moesten gebruiken om onze initiatieven te promoten”, zegt Geraldo Vallen.

Wetenschappelijk werken

Behalve naar de installatie van watertappunten in ontwikkelingslanden, stroomt het geld ook naar andere sanitaire projecten in Afrika of Azië. “Op die manier bouwen we met Join the Pipe aan de langste waterleiding ter wereld”, zegt Vallen, die kiest voor een wetenschappelijke aanpak. “We geven heel netjes aan waar de donaties naartoe gaan en geven alle projecten zichtbaarheid op onze website. Finaal willen we onze waterleiding steeds langer laten worden. Net zo lang tot we leven in een wereld waar de ene helft van de bevolking voorzien is van schoon drinkwater en de andere helft ook.”

WOUTER TEMMERMAN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content