DE LANGE MARS

Van werknemer met BTK-statuut bij het Humanistisch Vrijzinnig Vormingswerk tot lid van de board van de multinationale consultingfirma Juran Institute Inc. : het is een lange weg, maar Luc Vander Beken (40 j.) heeft hem afgelegd. “Bij het Vrijzinnig Vormingswerk deed ik onder meer onderzoek naar de objectiviteit van de Vlaamse pers”, aldus deze regent wiskunde en fysica. “Ik zeg niet dat journalisten liegen, maar ze kunnen wel zaken onvermeld laten, en dat maakt een groot verschil.” Naast bestuurslid werd Vander Beken bij het Juran Institute onlangs benoemd tot managing director Europe. De consultancygroep, gespecialiseerd in kwaliteitsverbetering, haalt in Europa een omzet van 3 miljoen dollar. Als klant heeft Vander Beken grote bedrijven als Interbrew, KLM, Shell maar ook… de Noord-Ierse overheid. “Het gaat om 35.000 ambtenaren”, zegt Vander Beken. “We proberen hen snellere en betere dienstverlening bij te brengen. En dat lukt. Ik durf beweren dat de weerstand voor verandering bij ambtenaren zeker niet sterker is dan in veel bedrijven.”

Na een tweetal jaar bij het Vrijzinnig Vormingswerk volgde Vander Beken een postgraduaat informatica ingericht door IBM in samenwerking met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling. “Het was een officieel erkende opleiding enkel toegankelijk voor universitairen, maar ik ben door de toelatingsproef geraakt”, aldus Vander Beken. In ’81 richtte hij samen met Daniëlle Jansen het informatica-adviesbedrijfje KeyJob op. “Ik was geen aandeelhouder. Daniëlle had het geld, ik de kennis.” Intussen heeft KeyJob kantoren in Brussel, Rijsel en het Groothertogdom Luxemburg, maar in ’88 ging Vander Beken over naar de consultinggroep Crosby Associates, ook al gespecialiseerd in kwaliteitszorg, waar hij het bracht tot operations manager Europa en uiteindelijk vice president verantwoordelijk voor de Benelux. Tegen die tijd werd Crosby overgenomen door het consultancybedrijf Alexander Proudfoot, maar na een poosje begon het financieel achteruit te boeren. “Proudfoot vergaloppeerde zich onder andere door te veel overnames. Eind ’94 werden de Brusselse kantoren gesloten en overgebracht naar London.”

Net op tijd, begin ’94, vraagt Juran Institute aan Vander Beken om directeur Benelux te worden en de activiteiten in de rest van Europa op te bouwen. Vander Beken zegt toe, maar verhuist niet naar Amsterdam, waar het Juran Institute nochtans zijn kantoor heeft. “Ik ben hooguit 1 keer per week op kantoor, overigens een zeer kleine administratie,” zegt Vander Beken. “Wij benaderen de virtuele organisatie met contacten per telefoon of via de computer. We werken zoveel mogelijk bij de klant en voor de rest thuis.”

Dat laatste komt van pas, want hij heeft 2 zonen en een dochter, allemaal jonge tieners. Zijn vrouw, een ergotherapeute, is huismoeder. In de vakantie trekt hij met het hele gezin doorheen de natuur van Frankrijk, Spanje, Italië of de VS. Met de tent. “Ik zit al zo vaak in hotels. Een mens wil wel eens iets anders.”

LUC VANDER BEKEN (JURAN INSTITUTE) Weerstand voor verandering bij ambtenaren is zeker niet sterker dan in veel bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content