de landschappen van gatewing

Het Gentse bedrijf Gatewing ontwikkelt en assembleert onbemande vliegtuigjes. Die worden ingezet om honderden digitale foto’s te nemen, bijvoorbeeld van een groot landbouwgebied of een open mijngroeve.

Met geavanceerde beeldverwerkingssoftware worden die beelden omgevormd tot luchtfotokaarten en topografische modellen. Zo kunnen gebieden tot enkele vierkante kilometer in één keer in kaart worden gebracht. Het systeem kan bijvoorbeeld landmetingen en satellietbeelden vervangen. De 3D-landschappen worden onder andere gebruikt bij de opvolging van de ontginning van gebieden of het in kaart brengen van de groei van landbouwgewassen.

Gatewing werd midden 2008 opgericht door drie eind twintigers die, naar analogie van de militaire toepassingen van onbemande vliegtuigen, ook een marktpotentieel zien voor het bedrijfsleven. Er werden al proefprojecten uitgevoerd voor onder meer DEME, Lhoist en Wienerberger.

Groot potentieel

Recentelijk startte Gatewing de verkoop van de toestellen. “Na onze commercial launch op Intergeo (Keulen) worden wij vanuit alle hoeken van de wereld gecontacteerd voor productinformatie. De belangstelling blijkt enorm groot te zijn.” Het marktpotentieel wordt erg hoog ingeschat; meer dan duizend systemen op jaarbasis. Dat potentieel wordt nog veel groter wanneer na verdere verfijning het systeem ook gebruikt kan worden voor rampenbestrijding.

Ook de toepassing in precision farming wordt heel belangrijk. Deze groeiende tak van de landbouw werkt vooral op ziektebeperking, gerichte besproeiing en bemesting, en selectieve oogst. Hiervoor werkt Gatewing samen met de Socfinal Group voor het beheer van rubberplantages en met Case New Holland.

Bij Gatewing werken negen mensen. Zij ontwikkelen en verkopen het systeem vanuit een kmo-zone nabij het UZ in Gent. Het volledige systeem, met lanceerinstallatie en besturingssoftware, kost ongeveer 45.000 euro.

Rendabel in 2012

Gatewing verzamelde 600.000 euro kapitaal bij businessangels, privékapitaalverschaffers die in het project geloven. Vandaag stromen de eerste inkomsten voor productverkoop binnen. Gatewing schat het break-evenpunt in op midden 2012. Vanaf dan zal het bedrijf rendabel zijn.

CEO Peter Cosyn: “Als starter zijn we verplicht om buiten de lijntjes te kleuren. We doen elke dag aan brainstorming, we vergelijken engineeringmethoden wereldwijd en zijn ook niet bang om ons zelf aan vernieuwing te wagen. Zo hebben we een modelbescherming voor het vooruitstrevende design van ons toestel. Ook loopt er een patentaanvraag voor de productietechniek.”

Gatewing wil met zijn topografische systemen binnen de vijf jaar de wereldwijde referentie worden. Het bedrijf wil dit jaar drie vliegtuigen verkopen, in 2011 minstens een twintigtal.

bruno de keyser

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content