De laatste slag van de Compagnie

De Compagnie Het Zoute doet het goed. Zeer goed. Verleden jaar vermenigvuldigde de omzet met 11. Hij steeg van 5,6 miljoen naar 60,5 miljoen euro. De nettowinst bedraagt 24 miljoen, of 20 keer meer dan in 2004.

“Dat is vooral te danken aan het Finisterraeproject,” duidt directeur Philippe Muylle, tot voor kort de nummer twee van de Compagnie die vandaag invalt voor directeur-generaal Georges Jacobs (die in voorhechtenis zit).

In Finisterrae worden appartementen van 3 miljoen euro opgetrokken. De bewonersvergadering zal uitgroeien tot een society event. Zakenlui als Marc Coucke, Jan Coene, Bart Van Malderen en Christian Dumolin worden buren in deze appartementblokken op het uiterste puntje van de Vlaamse kust. Ook Philippe Van de Vyvere wordt geciteerd als mogelijke bewoner.

Finisterrae brengt de Compagnie zo’n 65 miljoen euro op en doet het aandeel van de Compagnie fiks stijgen. In 1983 was het 82 euro waard. Vandaag moet men 4000 euro neertellen voor een aandeel van de Compagnie, wat haar totale waarde op 120 miljoen euro brengt. Voor Compagnievoorzitter Maurice Lippens is het aandeel 14,3 miljoen waard (via zijn privéholding Alcastar, die 12 % van de Compagnie controleert), of ongeveer twee derde van de waarde van zijn Fortisaandelen. De voorbije drie jaar steeg het vermogen van de Fortistopman met 5,7 miljoen euro, als gevolg van zijn Knokse participatie.

De tweede grootste aandeelhouder is Wulfsdonck Investment (6,8 %), de tak van de familie die in suiker actief is. Vijf van de dertien zitjes in de raad van bestuur behoren toe aan de familie Lippens. Met vijf graven in de raad van bestuur bevat de Compagnie Het Zoute het blauwste bloed van alle Belgische ondernemingen.

Ter herinnering: vijf jaar geleden zat de projectontwikkeling bij de Compagnie Het Zoute in het slop. Deze tak van de onderneming donderde van 6,5 miljoen euro (1999) naar 0,8 miljoen in 2001, en het gros van de inkomsten kwam van de vrijetijdspoot (het golfterrein, de tennisclub, het Zwin). Finisterrae en de ontwikkeling rond La Réserve zijn de laatste grote dossiers van de Compagnie. “De gronden in Knokke zijn schaars geworden, zodat we uitkijken naar andere oorden,” aldus Muylle. Muylle wil weinig kwijt over het gerechtelijk onderzoek, maar beklemtoont dat de opgepakte Georges Jacobs werd ingehuurd via zijn bedrijf Belimco. Dit haalde, voor zover we in de officiële publicaties kunnen achterhalen, de voorbije jaren een omzet van ongeveer een half miljoen. Het Gentse Sousbois, waar Jacobs gedelegeerd bestuurder is, bereikt geen 25.000 euro omzet en haalt consequent een negatief bedrijfsresultaat.

In de Graydondatabase fungeerde Jacobs (en niet Belimco) tot verleden week woensdag als algemeen directeur en verkoopmanager van de Compagnie. De Compagnie laat zijn gewezen topman vallen. Muylle: “Georges Jacobs stond, in tegenstelling tot mijzelf, niet op de loonlijst van de Compagnie. Waarom we hem dan toch naar voor schoven als directeur? Je moet dat zien in een breder kader. Men opent geen deuren als voyageur, wel als algemeen directeur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content