De kwestie-Montgomerie

Heeft de Schotse golfer Colin Montgomerie vals gespeeld?

Colin Montgomerie (41) werd over het hoofd gezien door de organisatoren van de recentste US Masters in Augusta. Hoewel hij 53ste in de wereld staat, kreeg hij geen uitnodiging voor het toernooi. Uit expansieoverwegingen verkozen de organisatoren meer spelers uit Azië uit te nodigen.

Voor de US Open, die op 16 juni van start gaat op het terrein van Pinehurst 2 in North Carolina, kreeg Montgomerie alles op een heel natuurlijke manier voor mekaar. Na zijn elfde plaats op het BMW Championship, twee weken geleden in het Engelse Wentworth, sprong ‘Monty’ opnieuw in de topvijftig van de wereld en was automatisch geselecteerd.

Op Wentworth zag het er tijdens de kwalificaties pas de laatste dag goed uit voor de Schot, toen hij een 66 sloeg en na 71 73 73 vijf onder de par eindigde. Een hele prestatie, vooral omdat hij de zaterdag flink op de korrel werd genomen door een Engelse collega. Gary Evans beschuldigde Montgomerie ervan dat hij in Jakarta vals had gespeeld, toen hij daar in maart vierde werd in de Open van Indonesië. De avond voor de laatste toernooidag vond Evans het merkwaardig dat Montgomerie zijn bal in een bunker had geplaatst, wat verboden is.

“De eerlijkheid in onze sport mag niet op zo’n manier in het gedrang komen,” verklaarde Evans. De feiten op een rijtje: in Jakarta, op het moment dat Montgomerie in een bunker stapte om te bekijken hoe hij de bal eruit zou slaan, werd het toernooi als gevolg van een storm onderbroken. De volgende dag verwachtte Monty dat hij het balletje op dezelfde plaats zou terugvinden, maar iemand had het ding gejat en de Schot legde een ander balletje op de plaats. De toernooidirecteur en het comité van spelers vonden daar niets verkeerd aan, maar na het toernooi reageerde een aantal spelers toen ze het incident op televisie hadden gezien. Ze beweerden dat Montgomerie het nieuwe balletje op een gunstiger plaats had gelegd. De Schot gaf toe dat hij een onschuldige vergissing had gemaakt en schonk zijn prijzengeld, 40.000 dollar, aan de slachtoffers van de tsoenami. Ondertussen behield hij de punten die hij had veroverd voor het wereldklassement. Punten die hij nodig had om zich te kwalificeren voor de volgende US Open.

Nadat de beelden nog eens werden bekeken, verklaarde de Europese Tour het gedrag van Montgomerie te betreuren, maar hem geen sanctie te zullen geven. Alleen besliste de Deen Soren Kjeldsen daarna om een officiële klacht in te dienen tegen de Schot.

Tijdens het toernooi van Wentworth, gespeeld op het terrein waar de zetel van de Europese Tour zich bevindt, wilde Evans de kwestie aankaarten voor het comité van spelers. Zonder succes. Evans, die een rugblessure had, speelde zelf niet maar sprak zaterdag de pers toe. Waarna George O’Grady, de nieuwe directeur van de Europese Tour, eiste dat Gary Evans zijn excuses zou aanbieden. “Als Evans letterlijk gezegd heeft wat in de pers te lezen stond, dan getuigt dat van weinig respect. Hij moet zijn excuses aanbieden.”

Als hij dat niet doet, krijgt hij… een sanctie.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content