DE KROONPRINS

Het stond al jarenlang vast, het moest alleen nog formeel worden bevestigd. In opvolging van boegbeeld Joseph Francken – na een 25-jarige carrière als topman – werd Johan Segers de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de verlichtingsdivisie van Etap. Jarenlang werkten Segers en Francken zij aan zij. De nieuwe titularis drukt zich dan ook matig uit omtrent zijn promotie: “Op dit hoogste mandaat heb ik mij jaren kunnen voorbereiden.”

Als oudste uit een gezin van zes kinderen, leerde Johan Segers van kindsbeen af omgaan met een grote verantwoordelijkheidszin. In zijn nieuwe functie bij de belangrijkste Belgische fabrikant van verlichtingsarmaturen zal dat niet anders zijn. Segers: “De voorbije jaren werd de concurrentie groot. Vroeger was het eenvoudig. In ons land was er de aanwezigheid van Philips en van Etap, en dan had je het wel gehad. Vandaag kiezen we voor expansie met een steeds breder spectrum. In alle buurlanden hebben we reeds een solide organisatie uitgebouwd en anders dan vroeger richten we ons op een veel groter gebied. Als we het voordien hadden over bijvoorbeeld Frankrijk, dan was dat alleen over Parijs en het omliggend gebied ten noorden. Vandaag willen we ons ook richten op het zuiden. Hetzelfde geldt voor Duitsland: vroeger werkten we alleen in het Ruhrgebied, nu zijn we ook aanwezig in Frankfurt of Berlijn. We doen bovendien ook aan prospectie buiten de buurlanden.”

Johan Segers geeft het graag toe: ook zijn ondernemersspirit kreeg hij mee van thuis uit. Zijn vader bekleedde jarenlang vooraanstaande functies bij de Société Générale-dochter, PRB. Hijzelf studeerde voor burgerlijk ingenieur in Leuven. “Ingenieurs vond ik saaie pieten,” zegt hij geamuseerd. “Samen met een vriend bracht ik een eigen blad op de markt, Kwatsj. Het was erg luchtig en werd vrij snel populair.”

In 1977 studeerde Segers af en werkte achtereenvolgens bij Pauwels Trafo (1977/1978) en Kluwer (1978/1983). “Bij Kluwer kreeg ik de kans de divisie van wetenschappelijke publicaties uit de grond te stampen,” blikt hij terug. In 1983 mocht hij die ervaring overdoen bij Etap in Nederland. En nog had Segers niet genoeg: omdat economie hem altijd al had aangesproken, ging hij aan de Ufsia studeren in avondonderwijs.

Segers is een veelzijdig man. Na de kantooruren is hij gastprofessor aan het Vlekho in Brussel, hij is cinefiel, boekenwurm en judoka. En de familie? “Ik maak er een erezaak van zoveel mogelijk avonden door te brengen met mijn vrouw en mijn drie kinderen en steeds nieuwe ervaringen uit te wisselen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content